Žiko, nećeš se tako lako izvući: Žene uputile otvoreno pismo Šarenici, traže javno izvinjenje!

Izvor: Scandal.rs, 26.Jul.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žiko, nećeš se tako lako izvući: Žene uputile otvoreno pismo Šarenici, traže javno izvinjenje!

Domaće predstavnice jedne od najvećih svetskih organizacija za osnaživanje žena, Lean In, otvorenim pismom pozivaju na izvinjenje i reakciju usled diksriminacije i širenja negativnih vrednosti putem javnog servisa, a u okviru emisije “Žikina šarenica”.

One su navele da je “voditelj Živorad Nikolić na krajnje grub, ponižavajući i neprihvatljiv, a pre svega neodgovaran i neprofesionalan način uvredio je sve žene Srbije i to, zloupotrebljavajući razgovor sa decom >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << na temu sporta, u kojem bi trebalo da do izražaja dođu pojedinačni kvaliteti, trud i talenat bez obzira na pol”.

“Naime, nakon što joj je postavljeno pitanje ,“Ti ćeš biti Ana Ivanović, a?”, voditelj upućuje komentar da će verovatno kao i poznata teniserka Ana Ivanović dobro da se uda, uz dodatno objektifikovanje maloletne devojčice (pitajući dečaka da li mu se sviđa njen fizički izgled rečenicom “Lepa je, zgodna je, a?”, navodi se u saopštenju.

One dalje navode da je sada rad sa decom, i tema dečje zaštite i prava (naročito devojčica) posebno osetljiva tema i društveno gorući problem, tako da javnost i javni servis imaju vrlo delikatan zadatak, i nema mesta za banalnosti, greške i širenje mizoginije.

Predstavnice organizacije “Lean In” smatraju da ovakve poruke koje dolaze do širokog auditorijuma mogu vrlo negativno da utiču na građenje stereotipa i podsticanje diskriminacije, a posebno su opasni kada dolaze do naših najmlađih.

“Zahtevamo da Živorad Nikolić uputi javno izvinjenje gošći iz emisije, Ani Ivanović i svim ženama Srbije. Zahtevamo da RTS emituje saopštenje ili tokom njegove emisije ili tokom drugog visoko gledanog termina na Javnom servisu.

Građani i građanke Srbije ne plaćaju pretplatu kako bi ih voditelj jedne od najgledanijih emisija obmanjivao stereotipima i primitivnim šovinističkim humorom kome nije mesto u javnom prostoru”, zaključuje se u saopštenju.

Iako Žika smatra da ništa loše nema u tome što je rekao, ostaje da vidimo da li će odgovoriti na ovo pismo koje mu je upućeno.

Nastavak na Scandal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.