Zdrava susamova so! Napravite Gomašio! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 20.Okt.2019, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrava susamova so! Napravite Gomašio! (RECEPT)

Susam je mnogo više od začina, on je zapravo lek! Seme susama sadrži veliku koncentraciju fitosterola koji po hemijskoj strukturi liči na holesterol, a ima moć da redukuje nivo holesterola u krvi, poboljša imunitet i smanji rizik od nekih oblika karcinoma. Bitno je da ga dovoljno ima u ishrani. Zdrava susamova so! Napravite Gomašio!

Susamovo ulje je dobro kao prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora. Smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a dobro je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << za saniranje povreda, akni, čireva, opekotina. Za njegovo lekovito dejstvo protiv ćelavosti, peruti, ali i zubobolje i zujanja u ušima, išijasa i poremećaja u dojenju znali su i stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi.

Osobe kojima nedostaje kalcijum treba da jednu kašiki ovog semena potope u 0,5 dcl jogurta, ostave da prenoći i ujutru pojedu na gladan stomak. Ovo koristiti jedan vremenski period bez preskakanja.

Za problem sa hemoroidima samelje se kašika susamovog semena i u to doda dve kašike vode, pa se meša dok se ne stvori pasta i onda se doda kašičica putera. Ovu smesu namazati na tost hleb i pojesti.

Jedna mešavina susama je veoma poznata i korisna. U davna vremena koristila se da pomogne ženama da poboljšaju funkcije svojih reproduktivnih organa. To je mešavina susama i meda koja predstavlja odličan izvor gvožđa, mangana, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfata, omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Med i susam čine čuda za naš organizam leče razne bolesti i umiruju organizam. Ova mešavina je toliko zdrava da ni jedan dan ne bi smeo da prođe bez kašičice meda i susama. Koristeći ovu mešavinu možemo ublažiti bolove u stomaku, a posebno menstrualne. Kosti će nam reći hvala ako ovu mešavinu uvrstimo u našu svakodnevnu ishranu.

Postoji još jedna kombinacija susama, ali ovog puta slana. U pitanju je Gomašio- zdrava susamova so. Tako ćete dobiti dnevnu dozu kalcijuma koja je potrebna svakoj ženi.

Potrebno:

Uglavnom su potrebna dva sastojka, jeftina i dostupna. Susam i morska so. Proporcije između susama i soli variraju, kreću se u rasponu od 10:1 do 20:1. Približne proporcije za odrasle variraju od 10:1 do 16:1.

- 14 kašičica semena susama

- 1 kašičica morske soli.


U odgovarajuću posudu sipajte susam i prelijte ga vodom. Dobro ga operite i nakon toga prespite u cediljku da bi se procedio. Opran i proceđen susam prebacite u tiganj i zagrejte na srednje jakoj vatri. Tostirajte ga nekoliko minuta, stalno mešajući drvenom kašikom vodeći računa da ne izgori (jer u tom slučaju postaje gorak). Vodite računa jer je susam veoma osetljiv na toplotu.

Prženi susam iz tiganja prebacite u pripremljenu posudu. U istom tiganju kratko propržite so, 1 – 2 minute, stalno mešajući.

U avanu možete tučkom izlupati pomešan susam i so ali ako ga nemate, to isto možete uraditi u blenderu ali vrlo, vrlo kratko da ne biste u potpunosti samleli susam. Čak jedan deo susama možete ostaviti sa strane i kasnije ga dodati u samleveni susam i so.

Domaći gomašio čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj tegli najviše desetak dana.

Koristite ga umesto kuhinjske soli, kao sastojak jela koje pripremate. Upotrebite ga poput začina, sigurno će hranu učiniti ukusnijom (posebno supe, testenine i različite sosove). Gomašio je idealan u kombinaciji sa žitaricama, jer poboljšava njihov ukus, dajući im posebnu notu. Obogatite svaku sezonsku salatu kao i povrće pripremljeno na pari. Jednostavno uživajte u punoći ukusa i zdravim obrocima. Sigurno će upotpuniti ukus jela od mesa, ali i onih zasnovanih na ribi.

Još recepata možete pogledati OVDE.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.