Zašto jednu pevačicu SLAVE, dok drugu PLJUJU? EVO o čemu pevaju Breskvica i Teya Dora

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 18:17

Zašto jednu pevačicu SLAVE, dok drugu PLJUJU? EVO o čemu pevaju Breskvica i Teya Dora

Na pesme ''Gnezdo orlovo'' i ''Ramonda'' koje su naizgled karaterisane istom tematikom i emocijama, društvo reaguje potpuno drugačije.

Takmičenje ''Pesma za Evroviziju'' je predstavljalo maratom, čiji će pobednik predstaviti našu zemlju na internacionalnom takmičenju, i jednom od bitnijih dešavanja u čitavoj Evropi, poznatijem kao ''Evrovizija''.

Trenutni kandidati za koje se najviše računa da će to uspeti su, bez razmišljanja, Anđela Ignjatović Breskvica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa pesmom ''Gnezdo orlovo'' i Teya Dora sa pesmom "Ramonda".

Iako su navedene pesme i način na koji su izvedene polarne suprotnosti, spaja ih jedna stvar koja je, nesumnjivo, ključ njihovog uspeha: patriotizam, ali sa njim i sve jake emocije koje prate srpsku istoriju i kulturu. Međutim, jedna od pevačica je, zbog navedenog patriotizma - veličana i hvaljena, druga je vređana, omalovažavana, pa čak i javno ismevana.

Obe pesme su, takođe, sastavljene potpuno od simbolika i metafora koje označavaju Srbiju. Ako za primer uzmemo Bresvičinu pesmu, tu su - beli orao, crne ptice i sivi oblak, u vezi kojih se polemiše da li, možda, označavaju bombardovanje Srbije i trag koji je to ostavilo na srpski rod.

Dok je Lila ramonda cvet koji je isključivo vezan za Prvi svetski rat. Naime, on je simbol dana primirja, kao i simbol reinkarnisanja, ponovnog rađanja. Poručujući nam pesmom da će naše nebo ponovo biti vedro.

Iako oba nastupa imaju i svojih mana i vrlina, Breskvica se našla na udaru društvenih mreža i postala žrtva mnogobrojnih kritika pa čak i tračeva da je kupovanjem glasova došla do polufinala.

Spekuliše se da se razlog tome njeno 'iskakanje' iz uobičajenog stila, koji se uglavnom sastoji od provokativnije odeće i razigranijim ljubavnim i modernijim pesmama, razlog negativnih komentara. Međutim, do sad je sve navedene prepreke nisu sprečile da bude favorit širom regiona, kako među društvom - tako i u kladionicama, ostavljajući ostale takmičare u prašini.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.