Zašto je pomorandža najbolje zimsko voće?

Izvor: Svet, 08.Feb.2017, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je pomorandža najbolje zimsko voće?

Postoji bezbroj razloga zašto su baš pomorandže voće koje bi zimi trebalo da jedemo svaki dan, a mi smo pronašli najvažnije.
Ovo voće pre svega ima malo kalorija, pomaže u održavanju čiste i zdrave kože i smanjuje rizik od brojnih bolesti poput kardiovaskularnih problema i dijabetesa.
Uverite se u čudotvornu moć limuna
Stabla pomorandže spadaju u red najviše uzgajanog voća u svetu. Od ovog citrusa slatkastog ukusa mogu se praviti sokovi, marmelade, kolači >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << pa čak i prirodne maske za lice, a zimi je odličan izbor jer je jedno od retkih zimskih voćki koje su sveže. Sadrže više od 170 različitih fitohemikalija i 60 vrsta flavonoida, od kojih su mnogi pokazali da imaju protivupalna svojstva.

Jedna srednja pomoradža sadrži samo 80 kalorija, a daje 130 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Takođe imaju i velik procenat vitamina B-6, folne kiseline, fosfora, magnezijuma, mangana, selena i bakra. Zbog već spomenute velike količine vitamina C, dokazano je da jačaju imunološki sistem, a mogu smanjiti i rizik od srčanog udara.
Nakon prazničnih gozbi: Najbolji prirodni lek za povišene trigliceride
Pomorandže su značajan izvor kalijuma, likopena kao i beta-karotena, a mogu pomoći i u prevenciji karcinoma debelog creva i želuca. Takođe, podstiču rad probavnog sistema, a i samim tim pomažu i kod mršavljenja. Antioksidansi iz ovog voća dobra su zaštita kože od delovanja slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja kože i njeno prevremeno starenje, a veliki broj polifenola može zaštititi telo od nastanka virusnih infekcija što nam je izuzetno potrebno u zimskim mesecima.

Pomorandže treba brati kada su potpuno zrele, jer za razliku od nekih drugih vrsta voća, ne dozrevaju nakon što ste ih ubrali. Odaberite one koje su teške i čija kora je čvrsta jer to pokazuje da su pune soka. Treba ih čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunčevog svetla. Iako je zimi teško pronaći ukusne i sočne voćke, pomorandže dokazuju suprotno pa zato uživajte u njima sada kada su na vrhuncu svoje sezone.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Zašto je pomorandža najbolje zimsko voće?

Izvor: Scandal.rs, 08.Feb.2017

Ovo voće pre svega ima malo kalorija, pomaže u održavanju čiste i zdrave kože i smanjuje rizik od brojnih bolesti poput kardiovaskularnih problema i dijabetesa...Uverite se u čudotvornu moć limuna..Stabla pomorandže spadaju u red najviše uzgajanog voća u svetu. Od ovog citrusa slatkastog ukusa...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.