Izvor: Svet plus, 10.Dec.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žarko Laušević: Sve prođe pa i doživotna!

Žarko Laušević: Sve prođe pa i doživotna!

Posle nezapamćenog uspeha književnog prvenca ,,Godina prođe, dan nikad”, u izdanju ,,Novosti”, pred čitaocima je treća knjiga našeg glumca. Žarko Laušević "Sve prođe pa i doživotna"! Izdavač je, kao i prethodne ,,Druge knjige”, izdate u rekordnom prvom izdanju od 100.000 primeraka, beogradska „Hipatia“.

Pisac Laušević se u novoj knjizi predstavlja kao autor dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature. On je 30 meseci u zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << Zabela, osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu "Glumac" i koji vodi svoje potresne beleške. Život na robiji je nikad predvidljiv i često neverovatan, ljudi su surovi i neuhvatljivi.

Žarko je bolno iskren u preispitivanju svog udela u krivici zbog koje je lišen slobode, vapi za svojom ljubavlju, Anitom, za decom, za roditeljima. Dirljivo je njegovo opraštanje od oca, ubedljiv je kada otkazuje punomoć svom slavnom advokatu, briljantan u svojoj završnoj reči na sudu. Koliko god priznaje kad klone i kad ne vidi ima li sutrašnjeg dana, toliko je ciničan i duhovit kada za to ima povoda, pa filmski dočarava svoje junake, među kojima su i kolege koje ga obilaze, jedan od njih dobri i dragi Josif Tatić.

Knjiga ,,Sve prođe, pa i doživotna” je uzbudljiva dokumentaristička proza u literarnom tkanju koja se teško ostavlja do poslednje stranice.

Iz predgovora književnice i rediteljke Vide Ognjenović:

Na stranicama nove knjige Žarka Lauševića: "Sve prođe, pa i doživotna" nalazimo bespoštedno strogo vođene i dosledno beležene razgovore sa samim sobom. Te Lauševićeve, do surovosti precizne vivisekcije sopstvene pozicije u dosuđenoj krivici, autentičnom misaonom oštrinom i smelim zahvatima u samo srce činjenica, čine ovu knjigu izuzetnom. Njena snaga je u tome što je bez bolećivosti, što ne zamagljuje, ne mami sažaljenje, ne pozira, već razotkriva i ne uzmiče pred suočavanjem. Zbog tog sasvim neobičnog autorskog stava, ova bi dnevnička knjiga, verujem, prošla i najstrožiji izbor za listu vrhunskih u svojoj književnoj vrsti...

Dok slika ikonu za rukovodioca zatvora, zatim portrete svojih roditelja, beleži u dnevnik da se na čudan način oseća kao da je neko drugo biće dok to radi, kao da nije ni ovde ni tamo. A onda ga neke pojave surovo vrate unutar omeđenog kruga...

U dnevnik je upisao koliko mu je značio telegram Mire Stupice kojim mu čestita novu 1997. godinu... ali i žal što ga nisu pustili na sahranu dobrom i prisnom starom prijatelju, glumcu Pepiju Lakoviću, koga je od milošte zvao - ,,oco”.  I još je mnogo toga poverio Dnevniku na jedinstven način, bez patetike, bez lamenta, bez vazda spremne dežurne suze u grlu i šaržiranog efekta. U celosti navodi neke neodoljivo zgodne događaje sa kolegama glumcima koji mu dolaze u posetu, divne očinske razgovore sa decom, pisma Aniti, rodbini i prijateljima, kao i ona koja šalje, uz molbe za obnovu suđenja i druge advokatske intervencije. Isto tako upisuje poneki autentični dijalog sa zatvorenicima, kao ovaj:

,,Žare, ti si dobar, ne valja ti to.’’

,,Ovde su svi dobri.”

 ,,Niko ovde nije dobar, ti jesi.”

,,Jok ja. Samo se pretvaram. Diplomirani glumac.”


Knjiga će biti u prodaji od 21. decembra u objektima "Moj kiosk" i svim bolje snadbevenim knjižarama.

Nastavak na Svet plus...


 Povezane vesti
Nova knjiga Žarka Lauševića

Nova knjiga Žarka Lauševića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2018

Posle nezapamćenog uspeha književnog prvenca "Godina prođe, dan nikad", u izdanju "Novosti", pred čitaocima je treća knjiga glumca Žarka Lauševića - "Sve prođe, pa i doživotna". Izdavač je, kao i prethodne "Druge knjige", izdate u rekordnom prvom izdanju od 100.000 primeraka, beogradska "Hipatia"...Knjiga...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.