Volite gulaš ali vam ispada loše?! Možda radite pogrešne stvari!

Izvor: Svet plus, 16.Jun.2021, 12:36

Volite gulaš ali vam ispada loše?! Možda radite pogrešne stvari!

Volite gulaš ali vam ispada loše?! Možda radite pogrešne stvari i pravite ovih pet grešaka! Pogledajte u čemu je problem!

Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja.

1. Birete loš komad mesa

U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa – od živine, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << je praviti od junetine, od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i povoljniji cenom. Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.

2. Prekratko kuvate meso

Jeste li ikada čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u želatinastu masu koja će se topiti u ustima.

3. Ne trljate meso paprikom

Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unapredit će ukus celog gulaša. Prema mišljenju slavnog chefa Louisa Szathmaryja, na taj način nekada se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.

4. Povrće stavljate u isto vreme kao i meso

Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta pre kraja kuvanja.

5. Koristite gotove začinske mešavine od sušenog povrća

Klasični gulaš trebao bi imati ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i grančice timijana, lovorov list. Kuvate li s gotovim začinskim mešavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost ukusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.