Vlada usvojila obrazovnu strategiju

Izvor: Press, 25.Okt.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila obrazovnu strategiju

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju razvoja obrazovanja do 2020. godine, čiji je glavni cilj veći broj fakultetski obrazovanog kadra, rečeno je agenciji Beta u Ministarsvu prosvete.

Srbija sada ima oko šest odsto visokoobrazovanog stanovništva, a cilj je da taj procenet bude 38,5 odsto u populaciji od 30 do 34 godine. Taj dokument trebalo je da bude usvojen još za vreme mndata prethodne vlade, ali je zbog izbora i formiranja nove vlasti njegovo donošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << odloženo.

"Ovo je važan dokument koji predstavlja glavne smernice i ciljeve naše obrazovne politike", kazao je agenciji Beta državni sekretar ministarstva prosvete Radivoje Mitrović.

On je ukazao da je reč o strateškom dokumentu i da za postepeni početak njegove realizacije nisu neophodna dodatna sredsta. Ipak, akcionim planom biće definisana i sredstva potrebna za realizaciju pojedinih mera, a pre svega za povećanje ukupnih državnih sredstava koja su namenjena obrazovanju.

Nakon što ga je danas usvojila Vlada Srbije, ovaj dokument ići će i na javno čitanje u parlament, da bi potom počela njegova realizacija.

U novembru ključni tekst strategije biće predstavljen u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, a potom i u Privrednoj komori Srbije i stručnim udruženjima.

Pored visokog obrazovanja, promene su predviđene i na ostalim nivoima, pa maturanate očekuje niz novina. U starijim razredima profilisaće se četiri tipa nastavnih programa, zavisno od interesovanja đaka. Osmišljen je i model gimnazijskog obrazovanja u kome bi deo nastave bio putem interneta.

Kako bi se ispunio cilj o većem broju visokoobrazovanih, strategija precizno predviđa za koliko treba da se poveća procenat dece koja upisuju osnovnu školu, za koliko da se smanji broj onih koji odustaju od školovanja i kako da se rasporede srednjoškolci - manje u stručne škole, a više u gimnazije.

Umesto sadašnjih 75 odsto đaka koji idu u srednje stručne i 25 odsto gimnazijalaca, predviđeno je da njihov broj bude jednak. Namera je da više maturanata upisuje fakultete, a u tom slučaju stručno obrazovanje, koje je mnogo skuplje od gimnazijskog, im je suvišno.

Trebalo bi, takođe, da bude smanjen nedeljni fond časova u školama, kao i broj učenika u odeljenjima na 22-25. Predviđeno je i da se nastava odvija samo u jednoj smeni, mada i dalje u Srbiji postoje škole u kojima đaci uče u čak tri smene.

Jedna od ključnih novina je i ukidanje prijemnih ispita i uvođenje različitih matura - zavisno od studija koje žele da upišu.

Predviđeno je i da se školuje manje "društvenih" kadrova. Biće više stručnjaka na fakultetima prirodnih i tehničkih nauka, tako što će budžetske kvote na tim studijama da budu povećane.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.