Vitamini za kosu

Izvor: Svet, 17.Maj.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitamini za kosu

Kosa je najlepši ukras gotovo svake žene i zato joj mnoge poklanjaju posebnu pažnju i brigu. Kosa je građena od keratina, najjačeg proteina sastavljenog od aminokiselina koje znatno utiču na izgled i strukturu kose.
Normalni životni vek trajanja jedne vlasi je oko 3 godine, tokom kojih se procenat aminokiselina smanji za drastičnih 50%, ali problem je u tome što one ne nestaju ravnomerno, i gube se upravo one koje su odgovorne za čvrstoću kose.
Svako od nas dnevno gubi 50-80 >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << vlasi i zato mnoge osobe uzimaju vitamine za kosu koji joj daju dodatni sjaj, čvrstoću i gustoću.
Vitamini koji se preporučuju jesu vitamin A za sjaj i punoću kose, vitamin B5 koji pospešuje rast kose i pigmentaciju, vitamin H koji popravlja strukturu vlasi, ubrzava rast i pigmentaciju, sprečava pucanje i cvetanje kose, vitamin E preporučuje se za obnovu strukture vlasi i regeneraciju. Od svih vrsta vitamina B za kosu, daleko je najvažniji biotin, oblik vitamina B koji služi za sprečavanje ispadanja kose i podstiče njen rast, zbog čega se preporučuje pacijentima posle hemoterapije. Ako ne želite da ga uzimate u pilulama, mnogo ga ima u blitvi, brokoliju, siru, soji.

Za brži rast kose dobri su ruzmarin i hmelj koji je prirodni balzam za mekšu kosu, a lavanda može povećati sjaj vaše kose. Bakar, gvozđe, jod, mangan i magnezijum važni su minerali za cirkulaciju i snabdevanje krvi kiseonikom.
Vitamini za kosu uzimaju se u slučaju ako vam kosa pojačano opada ili ako imate probleme s kosom i noktima uzrokovanih nedostatkom nekog vitamina, minerala i belančevina.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Vitamini za kosu

Izvor: Scandal.rs, 17.Maj.2015

Kosa je najlepši ukras gotovo svake žene i zato joj mnoge poklanjaju posebnu pažnju i brigu. Kosa je građena od keratina, najjačeg proteina sastavljenog od aminokiselina koje znatno utiču na izgled i strukturu kose...Normalni životni vek trajanja jedne vlasi je oko 3 godine, tokom kojih se procenat...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.