Viktor promovisao svoju Veliku avanturu

Izvor: Press, 23.Okt.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viktor promovisao svoju 'Veliku avanturu'

Najveći srpski avanturista Viktor Lazić predstavio je juče svoj putopis, u kome je opisao mesta, ljude i događaje sa kojima se susretao tokom 421 dana putovanja po svetu Viktor Lazić promovisao je juče u Beogradu svoj putopis „Velika avantura", u kome je opisao mesta, ljude i događaje sa kojima se susretao tokom 421 dana putovanja po svetu. Na promociji knjige, koju je objavio Press, Viktor je u „Grand kazinu" prikazao svoju izložbu fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa proputovanja i, uz pomoć Ambasade Indonezije, zvanice upoznao sa tradicionalnim skulpturama i plesom ove zemlje.Nakon što je u svojoj „ladi nivi" obišao tri kontinenta, 32 države, četiri problematične provincije i smršao 22 kilograma, Viktor je odlučio da svoje avanture pretoči u pisano delo.
- Posle putovanja na kojem sam se družio sa piratima u Malaka moreuzu, skrivao u skloništu Pola Pota u Kambodži, razgovarao sa Deda Mrazom u Finskoj i pričestio se kod lažnog Isusa u Rusiji, vratio sam se u Srbiju da moje pustolovine opišem u putopisu koji je štampala novinska kuća Press, za koju sam i tokom putovanja slao članke - kaže Viktor, koji je doručkovao sa mongolskim plemenima, ručao sa gusarima i večerao na ruševinama Crvenih Kmera.
Uskoro nove avanture
O njegovom delu na promociji je pričao Veljko Lalić, urednik Pressa nedelje i Pressmagazina, u kojem je Viktor objavljivao svoje putopise.
- Ova knjiga nije putopis, već podvig. Ovo je knjiga puna dogodovština koje svako od nas doživi dva-tri puta u životu. To se Viktoru dešavalo svakog dana tokom ovog putovanja jer on nije spavao u luksuznim hotelima, nije pisao o lepim plažama i diskotekama. Viktor je svojom „ladom" prošao ceo Sibir, sa gusarima je plovio Malaka zalivom i dobio batine u mirnoj Australiji. Zato će ovu knjigu mnogi uskoro da prepričavaju kao urbane legende i svoja putovanja po Srbiji - rekao je Veljko Lalić, i najavio još veću Viktorovu avanturu po Africi, koju ćete od sledeće godine moći da čitate samo nedeljom u Pressmagazinu.
Viktoru je često putovao na stotine kilometara da bi pronašao struju i internet kako bi Pressu poslao tekst.
- U Sibiru mi se desilo da je čitav grad bio potopljen i jedva sam pronašao internet kafe u kome sam plaćao tri puta više samo da mi osposobe kompjuter. Slao sam tekst u Srbiju, a voda mi je bila iznad kolena - priča Viktor, koji je pešice, na leđima slonova, kamila i konja, motorima, avionima i autobusima prešao oko 140.000 kilometara.
Plašim se samo straha
U svojoj bordo „ladi nivi", kojom je prešao 80.000 kilometara, prespavao je više od 300 noći. Na putovanja je sa sobom vodio i seks-lutku Milevu, dok ga je devojka čekala u Beogradu. U nove pustolovine kreće već u januaru.
- Planiram da od januara osvojim zapadnu i severnu Afriku i ko zna gde će me put još navesti. Uzimam mapu i kompas i krećem u pustolovinu. Moje avanture najteže podnosi moj stomak jer sam imao bezbroj trovanja, pa i danas redovno pijem lekove za želudac - kaže Viktor, koga ni trenuci kada je bio na ivici preživljavanja nisu odvratili od daljih pohoda.
- Kao što je rekao Ruzvelt: „Čovek jedino treba da se plaši straha"! Da sam se bojao, nikada ne bih mogao ovo da radim, ali priznajem da je bilo trenutaka kada su mi dojadili smrzavanje, nespavanje i glad. U Mongoliji sam se zaglavio u blato, auto mi se pokvario i to je bio jedini trenutak kada sam pomislio da neću završiti putovanje - prepričava Lazić svoju pustolovinu u kojoj je smršao 22 kilograma, a dešavalo mu se da se po 16 dana nije kupao.
Jedan od detalja koje bi izdvojio sa svojih putovanja su nedostupni predeli Australije.
- Do aboridžinskih plemena morao sam da putujem helikopterom i tek tada mi je bilo jasno zbog čega oni imaju „radio škole". Učenici su udaljeni hiljadama kilometara i predavanja slušaju putem radija i na isti način odgovaraju. Jednom godišnje se sastanu da bi se upoznali i takav način obrazovanja funkcioniše godinama. Iznenadilo me je što ljudi iz tih plemena imaju veliki problem sa alkoholom, bez obzira na to što su najstariji stanovnici Australije, uopšte se nisu uklopili u civilizaciju - nagovestio je Viktor događaje koje je opisao u svojoj knjizi.



Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.