VELIKI GUBITAK - Preminuo Aston Baret, basista Boba Marlija

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2024, 15:05

VELIKI GUBITAK - Preminuo Aston Baret, basista Boba Marlija

Nije uspeo da se izbori

Aston Baret, basista legendarnog benda Boba Marlija Vejlers, preminuo je u 77. godini.

Aston Baret je dugo „vojevovao medicinsku bitku“, saopštila je porodica muzičara, ne iznevši bilo kakve druge detalje.

Baret, kojeg su svi znali po nadimku „porodičan čovek“ (Family Man), rođen je 1946. godine, a odrastao je u prestonici Jamajke Kingstonu.

Basista je bio ključna figura u razvoju regea. Svirao je na gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svim albumima Vejlersa, kao i na onim koje su potpisali Burning Spear, Piter Toš, podseća BBC.

Baret se najpre probio na muzičkoJ sceni kao član sastava Upsetters, pratećeg benda rege pionira Lija Skreča Perija.

A bendu Boba Marlija Vejlers 1974. godine. Muzički kritičari su beležili da sz Baretove bas deonice ključna karakteristika mnogih hitova Vejlersa, uključujući „I Shot the Sheriff“, „Get Up Stand Up“, „Stir It Up“, „Jamming“, „No Woman, No Cry“ i „Could You Be Loved“.

– Bubanj, to je otkucaj srca, a bas, to je kičma. Ako bas nije u redu, muzika će imati loša „leđa“. Bez basa bila bi osakaćena – rekao je Baret jednom prilikom.

Bob Marli je umro od raka u 36. godini 1981. Za dva dana, tačnije 6. februara Marli bi proslavio 79. rođendan.

Sastav Vejlers (The Wailers) nastavio je, nakon Marlijevog odlaska, da nastupa, s brojnim promenama sastava i pevačima koji su pokušavali da „uđu u Marlijeve cipele“. Čovek po kojem je prateći Marlijev bend dobio ime – Bani Vejler, preminuo je marta 2021. godine.

Aston Baret je iza sebe, osim pregršt muzike, ostavio i silne potomke. Pre desetak godina kazao je za BBC da imao 23 ćerke i 18 sinova.

– Ja sam porodičan čovek. Imam dar od 41 deteta…

Srbija Danas/O. T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.