Usvojena Regionalna strategija o energetici

Izvor: Press, 18.Okt.2012, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Regionalna strategija o energetici

Ministri članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope usvojili su danas Regionalnu energetsku strategiju, izjavila je danas ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović.

"Usvojen je okvir energetske strategije i svi komentari da strategija bude bolja su dobro došli, što je jedan i od zaključaka sastanka", kazala je ona agenciji Beta nakon završetka Ministarske konferencije u Budvi.

Mihajlovićeva je dodala da su na skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << usvojene i odluke oko primene direktiva o statistici u energetici, rezervama nafte i naftnih derivata i povećanju udela obnovljivih izvora energije.

Na osnovu toga Srbija će imati obavezu da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27 odsto do 2020. godine.

"Ono što je za Srbiju važno je da će 2013. predsedavati Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope tako je na današnjem zasedanju delegirala teme o kojima će se razgovarati naredne godine", kazala je srpska ministarka energetike.

To su, dodala je, energetska bezbednost, izrada socijalne strategije, jer je veoma važno pozabaviti se energetskim pravima svakog potrošača, i primena energetske strategije.

Mihajlovićeva je kazala i da je imala i bilateralne sastanke sa resornim ministrima Crne Gore i Bosne i Hercegovine i da je dogovoreno intenziviranje odnosa jer je dobra energetska saradnja između država veoma značajna.

"Dogovoreno je da ćemo se što pre ponovo videti i dogovarati o tome kako je moguće da budemo energetski stabilniji u celom regionu", kazala je ona i naglasila je za za energetsku stabilnost mnogo bolje kada su države povezane.

"Cilj je da ceo region bude energetski siguran i zajedno sa susedima možemo da budemo bezbedniji ne samo za region, nego za čitavu Evropu", naglasila je Mihajlovićeva.

Srpska ministarka enegetike Zorana Mihajlović kazala je da će sledeći sastanak članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope biti 2013. godine kada će Srbija ugostiti ministre zemalja regiona i i evropskog komesara za energetiku.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Usvojena Regionalna strategija o energetici

Izvor: NaDlanu.com, 18.Okt.2012

BUDVA, 18. oktobra 2012. (Beta) - Ministri članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope usvojili su u četvrtak Regionalnu energetsku strategiju, izjavila je danas ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović... BUDVA, 18. oktobra 2012. (Beta) - Ministri...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.