Urgentno saopštenje RTS-a: Ovo je ucena, sudski ćemo zaštititi svoje interese

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 16:08

Urgentno saopštenje RTS-a: Ovo je ucena, sudski ćemo zaštititi svoje interese

Odgovor agencijama koje zastupaju pojedine muzičare.

Radio-televizija Srbije hitno danas, 28. februara, oglasila se saopštenjem koje prenosimo u nastavku, a tiče se navodnih problema sa agencijama koje zastupaju pojedine muzičke autore.

"Radio-televizija Srbije obaveštava javnost da su popularni muzički kanali RTS na platformi Jutjub ugrožen osporavanjima agencija koje zastupaju pojedine muzičke autore.

Uprkos njihovim pokušajima ucene naši >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zvanični kanali na ovoj platformi, koji imaju višemilionske preglede su i dalje u funkciji.

Ove agencije koje pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala i činjenicu da se najveći obim autorskih prava za dela autora koje zastupaju reguliše preko Organizacije muzičkih autora Srbije-SOKOJ.

RTS je radi celovitog regulisanja autorskih prava muzičkih autora zaključio veliki broj ugovora sa autorima i interpretatorima i njihovim naslednicima, kao i sa ovim agencijama, što podrazumeva primenu internog akta o isplati 30% od neto prihoda autorima i 20% interpretatorima za sve oblike iskorišćavanja njihovih ostvarenja na platformi Jutjub i drugim digitalnim platformama koji nisu regulisani preko SOKOJ-a i drugih kolektivnih organizacija.

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora, posebno imajući u vidu da postoji opravdana sumnja da sve naknade koje su do sada uplaćene agenciji ... nisu isplaćene autorima koje zastupaju.

RTS će u sudskom postupku zaštiti svoje interese, a u krivičnom postupku agenciju .... onemogućiti da neovlašćeno postavlja audio sadržaje iz naših programa na digitalne muzičke platforme.

Pozivamo sve autore i interpretatore koji su zaključili ugovore sa agencijama ... i ... da zaključe direktne ugovore sa Radio-televizijom Srbije, kojima bi njihova prava bila u potpunosti regulisana.

U suprotnom, RTS neće moći da postavlja muzičke sadržaje sa njihovim delima na digitalne platforme, zbog čega će najveću štetu pretrpeti autori, interpretatori i šira javnost."

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.