Urbane legende: Grmljavina, munje, nevreme...

Izvor: Svet plus, 06.Avg.2023, 20:03

Urbane legende: Grmljavina, munje, nevreme...

Grmljavina, munje, nevreme... Da li je istina ili su urbane legende da se moramo otarasiti metalnih predmeta, mobilnog telefona, da treba da brojimo, čučnemo i slično?!

Brojimo sekunde od bljeska do udara groma

Istina je, prvo treba da procenimo koliko daleko udaraju munje i da se prema tome sklonimo.

"Ako je dovoljno blizu je skloniti se u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuću... Procenićete na osnovu razlike između vremena koje protekne otkad >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << vidimo bljesak, i kada čujemo zvuk grmljavine. Brojimo sekunde od bljeska, i ako prođe više od tri, četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu." - rekao je viši naučni saradnik Instituta za fiziku, dr Marko Vojinović za Blic.

U slučaju da nismo sigurni koliko je daleko udarila munja ili je ne vidimo treba da uđemo u zatvoren prostor.

 Burma je čuvar bračne sreće! Narodna verovanja i pravila nošenja!

Da li je istinita priča da čučanje smanjuje šanse za udar groma i da li se moramo otarasiti nekih predmeta

"Čučanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste čučnuli ili i dalje stojite, ležite... Svi metalni predmeti potencijalno privlače grom, da kažemo, električno pražnjenje iz atmosfere i bilo kakav metalni predmet indukuje naelektrisanje suprotnog pola i time ga privlači.

Tako da je pametno otarasiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a u to spada i mobilni telefon."
- preporučuje Vojinović.

Boja munje zavisi od toga do koje temperature se usijao vazduh. Najtoplije su svetloplave, karakteristične nijanse, ali svaki grom je podjednako smrtonosan ako je dovoljno blizu.

"Do tragičnih ishoda retko dovodi direktan pogodak u osobu, grom udari blizu. I kada udari u zemlju, u bilo koji predmet, okolina mesta udara se naelektriše.

Ljudi beže, potrče, a elektricitet želi da ide najkraćim putem, kroz najbolji provodnik. I onda kroz naelektrisano tlo, kroz noge, doživimo strujni udar. Ako stojimo na jednom mestu, to se neće dogoditi"
- objašnjava on.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.