UMRO SLAVNI MODNI KREATOR - bio je najuticajniji i najslavljeniji dizajner jednog vremena

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2023, 09:59

UMRO SLAVNI MODNI KREATOR - bio je najuticajniji i najslavljeniji dizajner jednog vremena

Neka mu je laka crna zemlja.

Vjačaslav Slava Zajcev, modni dizajner koji stoji iza svetski poznate sovetske mode koja je često bila ukrašena živopisnim ruskim folklornim motivima, umro je u nedelju u 86. godini, izvestili su ruski mediji.

"Umro je modni kreator Vjačeslav Zajcev. Ove je godine proslavio 85. rođendan", objavila je ruska javna televizija Pervij kanal, odajući počast čoveku "koji je decenijama diktirao sovjetsku i rusku modu, inovatoru koji se nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bojao odvažnih eksperimenata", prenosi AFP.

Zajcev je odevao niz prvaka iz ruske reprezentacije u umetničkom klizanju te hostese i stjuarde nacionalnog avio prevoznika Aeroflota. Prema njegovim skicama napravljeni su kostimi za predstave pozorišta u Moskvi i Sankt-Peterburgu. Takođe je dizajnirao za ruski tim na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984.

Rođen u radničkoj porodici 1938. godine, Zajcev je prvo međunarodno priznanje dobio 1963. kada je francuski časopis Paris Match pisao o njegovoj kolekciji kombinezona za radnice, prema beleški objavljenoj na internet stranici njegove modne kuće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.