U narodnoj medicini ŽARA se smatra za najlekovitiju biljku! Leči gotovo sve!

Izvor: Svet plus, 11.Avg.2020, 21:41

U narodnoj medicini ŽARA se smatra za najlekovitiju biljku! Leči gotovo sve!

Sirup od ova dva sastojka je neprocenjiv! U narodnoj medicini žara se smatra za najlekovitiju biljku! Leči gotovo sve! Predrasude o koprivi koje nosimo još od malih nogu sputavaju nas da se upoznamo i s dobrim stranama ove lekovite biljke, a ima ih zaista mnogo. 

Nju obično zaobilazimo u širokom luku jer je poznata kao trava koja “žari” i izaziva neprijatan osip. Međutim, čak je i to žarenje lekovito. Veruje se da upravo ova bolna terapija blagotvorno deluje nareumatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << bolesti. Predrasude o koprivi koje nosimo još od malih nogu sputavaju nas da se upoznamo i s dobrim stranama ove lekovite biljke, a ima ih zaista mnogo. U nastavku saznajte zašto je dobro piti sirup od koprive s medom i limunom.

Kako deluje kopriva kao lekovita biljka

Biljka kopriva predstavlja odličan izvor dragocenih minerala, poput gvožđa, kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Od vitamina sadrži B2, B5, K, A i veće količine C-vitamina. Njeni blagotvorni listovi imaju i nekoliko farmakoloških dejstava: smanjuju bolove (odličan su analgetik), zaustavljaju krvarenje (poput hemostatika), deluju antibakterijski, antivirusno, protivupalno, lokalno, anestetsko, diuretičko. Upravo zbog ovih zdravstvenih benefita, trebate redovno piti kvalitetan domaći sirup od koprive.

Kopriva za prolećno čišćenje organizma

Nakon zime – perioda gurmanluka, organizam je prepun toksina, pa su i hronični umor i druge bolesti koje se na proleće aktiviraju izraženiji. Sve ove bolesti mogu da se ublaže pravilno sprovedenim čišćenjem organizma, a u tome nam u velikoj meri može pomoći upravo sirup od koprive i lekoviti čaj. Danas se detoksikacija organizma uglavnom vrši u cilju skidanja kilograma, ali je ona poželjna iz mnogo drugih razloga. Naime, detoksikacijom se mogu ublažiti glavobolje, ekcem i druge kožne bolesti, akne, bolovi u zglobovima, giht, artritis i slično. Čišćenje krvi i jetre može se postići pored sirupa i upotrebom čaja od koprive, ali i korišćenjem sveže biljke u obliku salate. Svakodnevno ispijanje dve do trt šolje čaja od koprive pomoći će vam i da eliminišete prolećni umor.

 Starenje je neizbežno ali zbog ovih stvari starite preko noći! Izbegnite ih!

Domaći sok od koprive protiv anemije

Kopriva je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv anemije. Osim što sadrži gvožđe, bogata je vitaminom C i folnom kiselinom, koji su neophodni za dobru apsorpciju gvožđa. Napravite sirup od koprive i mente, pijte svakodnevno blagi čaj, jedite salatu i nećete imati problema sa malokrvnošću.

Za zdravlje prostate

Koren koprive ulazi u sastav čajnih mešavina za lečenje uvećane prostate i upale mokraćnih puteva. Ova biljka sadrži dragocene komponente koje regulišu nivo-e slobodnih androgena tj. muških polnih hormona. Posledično povećava se metabolizam u oteklom tkivu prostate, otvaraju se suženi mokraćni putevi i elimiše zastoj tečnosti.

Usled probavnih smetnji

Sirup od koprive poboljšava varenje i potpomaže apsorpciju hranljivih materija. Deluje protiv proliva, kao i u slučaju hemoroida i kolitisa. Njega trebaju koristiti i osobe koje imaju katar, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ova lekovita biljka stimuliše i rad jetre, pankreasa, slezine i žuči.

Žara je idealna za dijabetičare

Kopriva ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi, te je pogodna za dijabetičare. Takođe, pomaže u regulaciji nivoa holesterola u krvi, pa samim tim sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, kojima su šećeraši posebno skloni.

Protiv krvarenja

Zahvaljujući vitaminu K, žara smanjuje sklonost ka krvarenju, uključujući i krvarenje u želucu, ono iz nosa , te preobilna menstrualna krvarenja.

Čaj od žare ublažava reumatske tegobe

Istraživanja pokazuju da čaj i sirup od koprive mogu pomoći u slučaju koštano-mišićnih oboljenja, zahvaljujući svom analgetskom i protivupalnom dejstvu. U lečenju ovih bolesti žara treba da se koristi i spolja i iznutra: i to u obliku čaja i sirupa za unutrašnju upotrebu , a za spoljašnju u obliku lekovite kupke. U slučaju gihta može da posluži obloga od koprive, a kad se koristi za iznutra, deluje kao diuretik. Koprivin čaj pospešuje izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, kao i mokraćne kiseline (koja i prouzrokuje giht), ali i drugih razgradnih produkata metabolizma.

Suzbijte uticaj alergena

Kopriva deluje kao antihistaminik, to jest sprečava oslobađanje histamina usled alergijskih reakcija i samim tim smanjuje simptome alergija, koje su sada i te kako aktuelne. Simptomi poput kijanja i svraba očiju mogu da se ublaže uzimanjem čaja od lista koprive dva-tri puta na dan ili konzumacijom domaćeg sirupa od koprive i mente.

Prirodni lek protiv raka grlića materice

Žara se smatra jednim od najboljih prirodnih lekova protiv ovog opakog oboljenja. Primenjuje se sledeći recept za čaj od koprive: Punu kašičicu osušenog lista koprive prelijte sa šoljom proključale vode i dobro procedite nakon što poklopljeno odstoji trideset minuta. Preporučuje se uzimanje najmanje 4 šolje čaja tokom dana. Od pomoći za grlić materice može biti i prirodni lek koji se dobija tako što sirup od koprive s medom pomešamo u srazmeri 1:4. Dobijena smesa čuva se u frižideru, a konzumira se 3 puta dnevno po kafenu kašičicu pre jela, i to u periodu od 21 da. Lekovita kura može se ponoviti nakon sedmodnevne pauze.

Kako napraviti sirup od koprive i mente

Ovaj recept pominjali smo više puta tokom teksta, evo šta vam za njega treba: mladi listovi žare (najmanje tridesetak komada), ista količina svežih listova mente, kafena kašičica limunske kiseline, 1 litar vode, kilogram šećera ( kao zamena ide veća količina domaćeg meda). Priprema sirupa nije komplikovana:

Kada voda proključa, sklonite je sa ringle i ostavite na stranu da se prohladi. Izručite zajedno listove koprive i nane u nju. Pustite da stoje potopljeni u vodi 24 sata. Tokom ovog perioda, povremeno mešajte napitak. Sledeći dan prirodajte sirupu šećer i limunsku kiselinu dok se dobro ne rastvore i rastope. Pripremite čiste staklene tegle i prespite u njih dobijeni sirup od koprive i mente. Ovaj blagotvorni napitak, možete odmah dok je svež piti, takođe slobodno ga čuvajte u frižideru i uzimajte po potrebi. Njegov ukus je sasvim prihvatljiv, fino osvežava i čini puno za vaše zdravlje, ponudite ga i vašim ukućanima i prijateljima.

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.