U cugu preko okeana: Dživdžan rekorder u dugoprugaškom letu

Izvor: Scandal.rs, 01.Apr.2015, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U cugu preko okeana: Dživdžan rekorder u dugoprugaškom letu

Iako sićušna, teška je svega 12 grama, ova ptica je kadra da u vreme jesenje migracije ka jugu preleti u jednom cugu Atlantski okean, od istočne obale Amerike i Kanade do Karipskih ostrva.

Uz pomoć geolokatora koje su prikačili pticama, naučnici su ustanovili da one u samo dva do tri dana mogu da prelete blizu 2.540 kilometara.

Nijedna druga ptica ove veličine ne leti tako dugo u jednom cugu. To je zaista jedan od najneverovatnijih podviga koji je ikada zabeležen“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << kazao je ekolog Rajan Noris sa Gelf Univerziteta u Ontariju.

Nakon što bi se domogle Portorika ili ostrva Hispaniola, ptice bi se zadržale na kopnu par dana pre nego što bi nastavile put do Kolumbije i Venecuele.

Prilikom povratka u severne krajeve, američki vrabac leti sigurnijom trasom, pretežno iznad kopna, preko Floride i američke istočne obale.

Ovom studijom, objavljenom u časopisu “Biology Letters“, naučnici su rešili višedecenijsku misteriju migracije ovih dživdžana. Doduše, postojali su indirektni dokazi da su ove selice u stanju da izvedu dugo transokeansko putovanje: imaju običaj da po lošem vremenu sleću na brodove u Atlantiku.

Smatralo se da je takav herkuleanski poduhvat fizički i fiziološki nespojiv sa jednom tako sićušnom pticom“, kazao je ornitolog Kris Rimer iz Centra za ekološke studije u Vermontu.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.