Tradicionalna proja, poznatija kao seljačka! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 12.Sep.2019, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalna proja, poznatija kao seljačka! (RECEPT)

Nekada se spremala iz nemaštine, a sada je jedan od priznatih specijaliteta. Tradicionalna proja poznatija kao seljačka proja je ustvari kukuruzni hleb. 

Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično.

Evo jednog od recepata za pravu “seljačku proju”

400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna

220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praska >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << za pecivo

1 ravna kašičica soli

mast za podmazivanje


U 400 gr kukuruznog brašna sipati oko 200 ml. mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo  i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmedja korica.

Ispečenu proju ovlaš  poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Ohladjenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.

Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja,  jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se  projare.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.