Izvor: Svet plus, 12.Sep.2019, 11:20 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Tradicionalna proja, poznatija kao seljačka! (RECEPT)
Nekada se spremala iz nemaštine, a sada je jedan od priznatih specijaliteta. Tradicionalna proja poznatija kao seljačka proja je ustvari kukuruzni hleb.
Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično.
Evo jednog od recepata za pravu “seljačku proju”
400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna
220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praska >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << za pecivo
1 ravna kašičica soli
mast za podmazivanje
U 400 gr kukuruznog brašna sipati oko 200 ml. mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmedja korica.
Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Ohladjenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.
Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se projare.