Tiho pečeni paradajz sa belim lukom kao zimnica!

Izvor: Svet plus, 21.Sep.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tiho pečeni paradajz sa belim lukom kao zimnica!

Došao je u Evropu kao ukrasna biljka iz Južne Amerike, ali je ubrzo njegov ukus očarao gurmane i kuvare. Danas je paradajz povrće broj jedan, jer ga skoro svi obožavaju. Zato ga razni narodi nazivaju i rajskom biljkom, zlatnom jabukom, rajčicom… Nema sumnje da ćete ovim receptom biti oduševljeni i da ćete ga praviti svake godine. U pitanju je tiho pečeni paradajz sa belim lukom i origanom. Zimnica za prste polizati!

Potrebno vam je:

6-10 zrelih paradajza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << najbolje onih duguljastih

4-6 cesnjeva propasiranog belog luka

1-2 kasike suvog origana

125 ml ekstra devicanskog maslinovog ulja

po ukusu morske soli i sveze mlevenog bibera

nekoliko listova svezeg bosiljka za serviranje


Priprema:

Zagrejati rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz iseći po dužini, ako je okrugao paradajz, seći popreko. Staviti na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

U činiju staviti propasirani beli luk, suvi origano, soli, bibera i maslinovog ulja i dobro sve izmešajte. Četkom ili kašikom, premazati obilno svaku sečenu stranu paradajza.

Peci oko sat ipo do 2 sata i povremeno proveriti da vam ne izgori, ako gori, smanjiti temperaturu. Tiho pečeni paradajz, možete naslagati u teglicu, preliti maslinovim uljem i držati u frižideru do upotrebe.

Servirati sa svežim bosiljkom. Prijatno!

Ovako pečen paradajz možete jesti sa sirom za doručak ili večeru, koristiti ga za bruskete ili uz pečeno meso, ribu na rostilju, stavljati ga u razne salate... Ulje iz paradajza možete koristi za razne prelive ili pastu.

Još ideja za pripremu zimnice pogledajte OVDE

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.