Test verbalnog rasuđivanja: Računar prvi put pobedio čoveka na testu inteligencije

Izvor: Svet, 18.Jun.2015, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test verbalnog rasuđivanja: Računar prvi put pobedio čoveka na testu inteligencije

Računar je uspeo prvi put da pobedi ljudsku inteligenciju na testu koji se odnosi na verbalno rasuđivanje.
Test je bio koncipiran u tri kategorije: logika (preopoznavanje uzroka na delovima fotografija), matematika (prepoznavanje uzoraka u brojevima) i verbalno rasuđivanje.
Računari su na prethodnim testovima imali poteškoće u kategoriji verbalnog rasuđivanja, a koje se odnosi na analogiju, sinonime, klasifikaciju i antonime.
Na web stranici Amazon Mechanical Turk >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << 200 ljudi i novi računar odgovarali su na ista pitanja iz kategorije verbalnog rasuđivanja gde je prvi put računar uspeo da postigne rezultate bolje od čoveka.
Majkrosoft je u saradnji s Kineskim univerzitetom za nauku i tehnologiju izradio mašinu koja ima sposobnost dubinskog učenja i koja problemima prilazi na novi način.
U prošlosti računari su koristili tehniku analize podataka u kojoj su uzimali veliki broj tekstova i pronalazili vezu s drugim rečima. Ova metoda posebno je efikasna za prevođenja, ali se i zasniva na pretpostavci da jedna reč ima samo jedno značenje.
Računari su zbog te pretpostavke imali poteškoća sa sinonimima i antonimima, odnosno sa zadacima koje prosečan čovek vrlo lako savlada pomoću konteksta.
Nova metoda prepoznaje da li se pitanje iz teksta odnosi na analogiju, klasifikacije, sinonime ili antonime, dok u drugoj fazi sistem analizira srodne reči koristeći uglavnom rasuđivanje za utvrđivanje konteksta.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Test verbalnog rasuđivanja: Računar prvi put pobedio čoveka na testu inteligencije

Izvor: Scandal.rs, 18.Jun.2015

Računar je uspeo prvi put da pobedi ljudsku inteligenciju na testu koji se odnosi na verbalno rasuđivanje...Test je bio koncipiran u tri kategorije: logika (preopoznavanje uzroka na delovima fotografija), matematika (prepoznavanje uzoraka u brojevima) i verbalno rasuđivanje...Računari su na prethodnim...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.