Tašnice u MPU: Ženske, muške, zlatne, carske, vintidž, moderne…

Izvor: Svet, 11.Maj.2015, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tašnice u MPU: Ženske, muške, zlatne, carske, vintidž, moderne…

Od najranijih vremena, tašne su bile koristan dodatak odeći, koji su nosili i muškarci i žene. “Tašnice” je i naziv nove izložbe Muzeja primenjene umetnosti koja će trajati od 11. do 30. maja, a koja je deo programa manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″ tokom koje će ulaz u muzej biti besplatan.
Nastanku moderne tašne prethodio je kroz istoriju niz različitih tipova, od srednjovekovnih tašnica nošenih na pojasu, preko džepova 18. veka, tašnica za nošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << knjiga i pribora za ručni rad, kao i tašnica za sitan novac 19 veka.
Emancipacija žena krajem 19. i početkom 20. veka uticala je u velikoj meri na razvoj tašne kakvu nosimo i poznajemo danas. Značajnije učešće žena u poslovnom svetu i njihova povećana mobilnost, uslovili su potrebu za nastankom tašni većih dimenzija i različitih tipova, od poslovnih i putnih tašni, do ručnih tašni za dan i elegantnih tašnica za veče.

Tašna je jedini modni predmet kod koga su jednako važne i spoljašnjost i unutrašnjost. Načinom na koji se koristi, tašna postaje projekcija ličnosti, a svoj puni smisao dobija tek kada se ispuni predmetima.
Tematska izložba “Tašnice” okuplja na jednom mestu tašne iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti, koje su postale muzejski eksponati, i tašne privatnih vlasnika, od kojih je većina još uvek zadržala svoju funkciju. Jedna od izloženih tašni jeste i zlatna koja je bila u vlasništvu ruske carske porodice Romanov. Radi o eksponatu od 18-karatnog zlata, napravljenim u Rusiji 1912. godine.
Kustos izložbe je Draginja Maskareli, viša kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti.

Prateći program
Nedelja, 17. maj
10-22 h
Premijerno i ekskluzivno izlaganje tašnice od 18-karatnog zlata, sa okvirom ukrašenim brilijantima i safirima, koja je napravljena u Rusiji 1912. godine.
Tašna se čuva u zbirci Muzeja primenjene umetnosti, a prema natpisu na pločici u unutrašnjosti, baba prethodne vlasnice, kao dvorska dama na ruskom dvoru, dobila je tašnu na poklon od ruske carica Marije Fjodorovne, majke cara Nikolaja II.
Tašnica predstavlja izvanredan zlatarski rad i biće izložena samo ovog dana.
13h
Kroz izložbu će voditi kustoskinja Draginja Maskareli i gost mr Marko Stojanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu koji će govoriti o razvoju i ulozi tašne u tradicionalnoj kulturi
19 h
Kroz izložbu će voditi kustoskinja Draginja Maskareli i gošća Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i direktorka “Artis centra” koja će govoriti o delatnosti ruskih juvelira, dvorskim balovima i carskim darovima

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Tašnice u MPU: Ženske, muške, zlatne, carske, vintidž, moderne…

Izvor: Scandal.rs, 11.Maj.2015

Nastanku moderne tašne prethodio je kroz istoriju niz različitih tipova, od srednjovekovnih tašnica nošenih na pojasu, preko džepova 18. veka, tašnica za nošenje knjiga i pribora za ručni rad, kao i tašnica za sitan novac 19 veka...Emancipacija žena krajem 19. i početkom 20. veka uticala je...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.