TO JE BOGOHULJENJE I SVETOGRĐE: Monasi zgroženi Severininim nastupom ispred manastira Srpske pravoslavne crkve

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 22:53

"TO JE BOGOHULJENJE I SVETOGRĐE": Monasi zgroženi Severininim nastupom ispred manastira Srpske pravoslavne crkve

Ne podržavaju.

Severina Vučković, hrvatska pevačica je krajem jula nastupala, u najmanju ruku rečeno, neobičnom projektu crnogorskog umetnika Dimitrija Popovića povodom 210 godina Njegoševog rođenja. Performans "Noć skuplja vijeka" održan je u lapidarijumu Biljarde na Cetinju i sam događaj je izazvao dosta pažnje.

Mnogi su smatrali da je događaj bio neukusan i nedostojan poezije velikog vladike i pesnika, a pojedini su u njemu pokušavali da iščitaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i političku dimenziju. Kurir je objavio reportažu kako su monasi koji žive tik do Biljarde u Cetinjskom manastiru reagovali na čitav ovaj događaj.  

Jedan od monaha otkrio je da su sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske zgroženi ovim performansom sa Severinom u glavnoj ulozi i da za njih on predstavlja čin svetogrđa i bogohuljenje!

- Mitropolit Joanikije i svi mi iz cetinjske obitelji zgroženi smo ovim nazoviumetničkim performansom. On je sve samo nije to. To vlasti nisu smele da dopuste nikako. Da li je naš Njegoš zaslužio da mu se tako odužimo 210 godina od njegovog rođenja? Kukala nam majka! To nije umetnost, to je bogohuljenje i svetogrđe! Da li ti ljudi i ta Severina nesrećnica znaju da je Biljarda izgrađena 1874. godine kao deo našeg manastira? To sknavljenje svetinje ne priliči Cetinju. To je hula na ličnost i Njegoša i svih onih podvižnika koji su živeli u cetinjskom manastiru vekovima - istakao je sagovornik, pa dodao da je ono što je najstrašnije u celoj priči upotreba voštane sveće koju Seve ritualno gasi i što je, po njemu, par ekselans "čin prinošenja slave đavolu, tj. nečastivome".

- To gašenje sveće voštanice usred noći, kada se monasi odmaraju i vrše svoja molitvena pravila, najstrašnije je! To nas je duboko uplašilo i uznemirilo jer takvi rituali i obredi nemaju veze s hrišćanstvom. Severinin postupak je par ekselans čin prinošenja slave đavolu - nečastivome. Ona slavi demona, posebno kada se radi bez blagoslova, što je ovde bio slučaj. Bratski joj savetujem da se duboko pokaje zbog ovoga što je uradila. Da padne ničice pred noge Bogu na molitvi kao što se valjala po Biljardi. Samo tako će joj se Gospod smilovati zbog ove sramote - završava sagovornik krsteći se a prenosi Kurir.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.