Sveta Petka Trnova: Žene ne treba da rade određene stvari! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 07.Avg.2021, 12:37

Sveta Petka Trnova: Žene ne treba da rade određene stvari! (VIDEO)

Sveta Petka Trnova, praznik koji nije obeležen crvenim slovom, sem kada se padne u nedelju, kao sada. Žene ne treba da rade određene stvari kako im ruke ne bi trnule.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu Petku Trnovu, prepodobnu mučenicu Paraskevu koja je živela u drugom veku posle Hrista.

Sveta Petka Trnova poticala je iz hrišćanske porodice iz Rima. Kada su joj roditelji umrli siromašnima je razdelila sve bogatstvo koje su joj ostavili i zamonašila >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << se.

U to vreme i dalje je bilo zabranjeno propovedanje hrišćanstva, pa je Sveta Petka bila optužena caru Antoniju Piju.

Međutim, izašavši pred njega, uspela je da ga preobrati u hrišćansku veru. Car se, zatim, krstio, a ona je nastavila da propoveda hrišćanstvo i u drugim krajevima.

Više puta je bila zatvarana i mučena zbog propovedanja hrišćanstva. Po naređenju cara Tarasija Sveta Petka je posečena mačem oko 140. godine.

Njene mošti su, zatim, prebačene u Carigrad.

Sveta Petka Trnova spada u nepokretne praznike i uvek se slavi 8. avgusta po gregorijanskom kalendaru (26. jula po julijanskom).

Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u kalendaru (sem kada se padne u nedelju, kao sada), ali je u srpskom narodu izuzetno poštovan.

Mnoga narodna verovanja su vezana za ovaj praznik, a ove stvari nikako ne bi trebalo da radite, da vam ruke ne trnu tokom cele godine!

Tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

Na ovaj praznik treba izbegavati sve teže poljske i kućne poslove.

Na dan Trnove Petke, žene ne treba da peru veš na ruke, da mese hleb, rade bilo kakve ručne radove, jer prema narodnom verovanju trnuće im ruke cele godine.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.