Surogat majka mora odmah da preda dete, nema kontakt s njim Advokat otkriva kakva prava ima sin Marije Šerifović

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Dec.2023, 14:27

"Surogat majka mora odmah da preda dete, nema kontakt s njim" Advokat otkriva kakva prava ima sin Marije Šerifović

Pevačicin naslednik je dobio američko državljanstvo po rođenju.

Marija Šerifović je juče podelila da je dobila sina uz pomoć surogat majke. Pevačica je nasledniku dala ime Mario.

Jovana Jeremić je u "Novom jutru" o ovoj temi razgovarala sa advokatom, novinarkom i psihološkinjom. Advokat je otkrio kako zakon gleda na surogat majčinstvo i kakva će prava imati sin Marije Šerifović s obzirom na to da je američki državljanin. Novinarka se na početku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razgovora osvrnula na to da se Marija godinama borila za potomstvo.

- Javnost jeste bila iznenađena, ali ko je pratio njen rad, Marija je govorila da želi da se ostvari kao majka. Ona je krila, jer nije mogla da napravi to što je napravila ovde u Srbiji, u Americi je već dva meseca, gde se sve i odvilo. Pre dve godine je uradila taj zahvat, nisam stručna kako se to kaže, uradila je sve moguće nalaze, vrlo ozbiljno je i planski i sistemski pristupila tome. To je proces koji traje već dve godine i sada uživa u rezultatu. Drago mi je što je postala majka, želela je to da uradi, a što mi gledamo način na koji je došla do toga, to je najmanje bitno, a rezultat je da je novi život došao na svet - rekla je novinarka.

- Marija je bila dovoljno hrabra da u Srbiji bude svoja, želim joj svu sreću ovog sveta, svaka joj čast, ona je jedna od retkih koja je izašla u javnost i rekla: "Ja sam drugačija i to sam ja, da li ćete me voleti ili mrzeti posle ovoga, to je na vama, ali ja ne mogu da lažem prvo sebe". Od srca ti čestitam Marija i da tvog sina sreća prati - rekla je voditeljka.

Advokat je otkrio kako zakoni posmatraju surogat majčinstvo.

- Sudija u tom postupku odlučuje da li su svi Zakoni ispoštovani, to je kod nas malo rigoroznije. U Nemačkoj i u Francuskoj je zabranjeno surogat materinstvo skroz. Sporno je zbog porodičnih odnosa i zbog mnogo toga... Čitao sam da majka nije želela to dete, surogat majka nije želela, a otac je želeo i tu je mnogo pitanja. Kod nas će biti umerena varijanta, predviđeno je da se plaćaju troškovi za nerad. Ne može da bude biznis, jer je Zakonik predvideo da surogat majka mora da bude ostvarena kao majka i da ima od 22 do 30 godina. Moraju da budu ispunjeni svi uslovi zdravstveni, genetski, da ne konzumira alkohol, opojne droge, neke lekove koji se protive lekaru, da obaveštava nameravane roditelje... Biće samo rezervisan za parove, da li vanbračne i bračne partnere - rekao je advokat, Strahinja.

Advokat, Strahinja Milovanović, je istakao da surogat majka nema nikakav kontakt sa detetom koje je rodila, već mora da ga, po potpisanom Ugovoru sa namerevanim roditeljem ili roditeljima, preda odmah po rođenju:

- Nema nikakav kontakt, ona je dužna po Ugovoru koji se sklapa da odmah preda to dete po rođenju i nema nikakav kontakt.

- Mora pravno da se razloži: "Ko je majka?" - pitala je psihološkinja.

- Majka je ona koja daje jajnu ćeliju - rekao je advokat.

- U ovom slučaju je to Marija Šerifović, jer je ona dala jajne ćelije. Marija je rekla da je ostajala trudna, ali da nije mogla da iznese trudnoću i to je razlog zašto se ona odlučila na ovaj vid... Marijin sin je rođen u Americi, imaće američko državljanstvo, kad to dete dođe u Srbiju i ako odluči da se ovde školuje i da živi, kako će se Zakon odnositi prema njemu - pitala je novinarka.

- S obzirom da je to dete upisano u američke knjige rođenih, moći će da ostvaruje sva svoja prava i za taj uzrast deteta, nema nekih potencijalnih situacija koje ne mogu da se prevaziđu - rekao je advokat.

- Meni ova tema otvara razne ideje, vezano više za manipulaciju. Ja sam se lično pozabavila zbog moje potrebe da razumem, gde smo došli do tehnološkog napretka ili suprotno. Meni pada sada primet: "Neka majka izmanipuliše i kaže da će da bude surogat i stavi svoju jajnu ćeliju, ona neće biti majka i posle 50 ili 20 godina da dođe do traženja DNK", kako će se po DNK naći - pitala je psihološkinja.

- Ona nema nikakav kontakt ni Zakonsku obavezu prema tom detetu iz ovog nacrta koji gledamo. U nekim zemljama postoji surogat materinstvo bez naknade - rekao je advokat.

- Meni je opasnije da surogat majka poželi da zadrži to dete kada ga rodi - rekla je Jovana.

- Odlazak u savetovališta surogat majke, razgovaraće sa psiholozima... To tržište vredi šest milijardi godišnje, dolara, surogat materinstva - rekao je advokat.

- Kristijano Ronaldo je dvoje dece dobio surogat materinstvom - rekla je Jovana.

- Da, bile su kontroverze da je platio milion dolara svakoj surogat majci za to. Koliko se sećam, tada je birao pol i da je tražio sinove. Po našem Zakonu neće biti moguće u Srbiji za gej parove, već samo za partnere u braku i vanbračnoj zajednici - rekao je advokat.

Srbija Danas/Pink/I.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokat otkriva na šta sve IMA PRAVO SIN Marije Šerifović: "To je jako RIGOROZNO"

Izvor: Blic, 16.Dec.2023

Velika medijska prašina digla se juče kada se saznalo da je pevačica i jedina srpska evrovizijska pobednica Marija Šerifović je dobila bebu uz pomoć surogat majke nakon, kao što se priča i piše, dve godine kada je pevačica zvanično ušla u proces dobijanja deteta uz pomoć surogat majke.

Nastavak na Blic...

SRPSKI PEVAČ IDE STOPAMA MARIJE ŠERIFOVIĆ Želi dete koje će roditi SUROGAT MAJKA: "To je tabu tema u Srbiji, proces je složen", Aleksa Jelić otkrio detalje

Izvor: Blic, 16.Dec.2023

Pop pevačica Marija Šerifović (39) iznenadila je celokupnu javnost priznanjem da je dobila sina. Trudnoću je iznela surogat majka, a dečak, koji je po rođenju dobio ime Mario, došao je na svet u klinici u Los Anđelesu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.