Sto godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca

Izvor: Svet, 28.Sep.2014, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca

Čuveni srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac umro je 28. septembra 1914. godine, ostavljajući za sobom brojna dela koja su obeležila muzičku istoriju Srbije.
Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva i član Srpske kraljevske akademije. Muziku je studirao na Velikoj školi u Beogradu i na konzervatorijumima u Minhenu, Rimu i Lajpcigu, a po povratku u otadžbinu osnovao je Srpsku muzičku školu i Beogradski gudački kvartet.
Njegove kompozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << odlikuje izvanredan, umnogome neprevazidjen, smisao za umetničku obradu narodnih pesama, pri čemu su rukoveti vrhunski domet naše muzike, a crkvena pojanja nesumnjivo medju najistaknutijim delima celokupnog pravoslavnog bogosluženja. Napisao je i više muzikoloških studija.
Njegova najpoznatija dela su petnaest “Rukoveti”, “Primorski napevi”, “Kozar”, solo pesma “Lem-Edim”, scenska muzika za “Ivkovu slavu”, crkvena muzika “Opelo”, “Akatist Bogorodici”, “Liturgija”.
U Hramu svetog Save na Vračaru jutros je održana liturgija i parastos povodom stogodišnjice smrti Mokranjca. Pozivu patrijarha Irineja odazvalo se čak 50 horova iz Srbije i regiona, navodi se na sajtu SPC. Združenim horom od više od 1.000 pevača rukovodio je maestro Bojan Suđić koji je i inicijator tog događaja.
“Na dan kada je pre tačno 100 godina umro Stevan Mokranjac, pruža se jedinstvena prilika da se u našem najvećem hramu čuju remek dela srpske duhovne muzike u izvođenju do sada neviđenog broja pevača”, naveli su iz SPC.
Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), Kulturni centar Beograda, Mokranjčeva zadužbina i Zadužbina Ilije M. Kolarca, uz podršku Grada Beograda, ovog vikenda, 27. i 28. septembra organizuju manifestaciju “Osu se nebo zvezdama” koja se održava u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.


Izvor: Kurir

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

BOEM I MAJSTOR ZA NOTE Sto godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca

Izvor: Blic, 29.Sep.2014, 14:21

Na jučerašnji dan, 28. septembra 1914. godine preminuo je čuveni srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac, ostavljajući za sobom brojna dela koja su obeležila muzičku istoriju Srbije...Rođen je kao deveto dete u porodici, jedno od četvoro koja su preživela porođaj...Mokranjac...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.