Starinski recept za Vanil  grancle ili Vanilice! Po prababinom receptu!

Izvor: Svet plus, 29.Apr.2023, 10:54

Starinski recept za Vanil grancle ili Vanilice! Po prababinom receptu!

Da li znate kako je nastao naziv vanilice (grancle)? Neko se pita, a neko ne odakle potiče taj naziv... Starinski recept za Vanil  grancle ili Vanilice! Po prababinom receptu! 

Moram da vam napomenem da su recepti u prababinoj beležnici nepotpuni.

Jednostavno, oni su znali šta i kako prave, pa recepte nisu ni zapisivali.

Deda je jednog dana odlučio da zapiše recepte svoje majke i sačuva ih od zaborava.

U većini recepata su navedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << samo sastojci.

Priprema i saveti su se prenosili sa kolena na koleno.

Ja sam odlučila da nastavim dedinim stopama i sačuvaj sve te recepte, ali da ih podelim sa vama i malo pojasnim.

U svesci piše: „Vanili grancle“. Skraćena verzija je vanilice. Svima je poznato da je Vojvodina nekada bila deo Austrogarske, a sam naziv govori koji su jezici bili zastupljeni.

Često su neke mađarske i nemačke reči prevođene pogrešno. I tako su se kod nas ustalili nazivi raznih jela (koji su neretko pogrešni).

Vanilice su zapravo venčići zamirisani vanilom. Ima logike, zar ne? Moja prababa je uvek pravila rupu u sredini koristeći naprstak, a tako napravljena vanilica liči na venčić, zar ne?

Da li znake kako se venac/venci kaže na nemačkom?

Kränze (venci).

Izgovor ne mogu da napišem.

Sada vam je jasno odakle potiču „grancle“ (od kränze).

Eto rešili smo „misteriju“.

U današnje vreme postoji dosta naziva i varijacija na temu ovog kolača. Naravno, podrazumeva se da svako može da pravi i naziva ovaj kolač kako mu je volja, ali imala sam potrebu da objasnim ovu sitnicu.

Vanilice najčešće pravim bez rupe u sredini jer mi je tako jednostavnije (i malo tanje jer mi se kao takve više dopadaju). Ovaj dobro poznat kolač možete videti u raznim oblicima pored venčića – u obliku cvetića, zvezdica…

Vanilice, sastojci:

500 g brašna

250 g masti (ili putera)

100 g šećera u prahu

vanilin šećer

korica limuna

1 jaje

1 žumance


Ostali sastojci:

domaći džem po izboru

šećer u prahu zamirisan vanilom

Vanilice, priprema:

Istrljajte brašno, mast i šećer. Dobićete mrvičastu smesu. Dodajte vanilin šećer (količina po ukusu), rendanu koricu limuna, jaje i žumance. Umesite testo. Po potrebi dodajte malo mleka (prababa je za ovakva testa koristila mileram).

Koliko će vam mleka biti potrebno, zavisi od toga kolika su jaja i kakvo je brašno. Savet je da ga dodajete postepeno.

Ovo testo ne treba dugo mesiti.Testo razvijte debelo onoliko koliko želite (npr. 5 mm) na površini koju ste posuli brašnom.Secite željene oblike (krugove, zvezdice, cvetiće). Na svakom drugom keksu možete napraviti rupu u sredini.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 150-180 stepeni u zavisnosti od jačine vaše rerne oko 10 minuta, tj dok ivice blago ne porumene.Spajajte po dva keksića džemom i uvaljajte ih ili pospite prah šećerom. Vanilice su lepše kada malo odstoje, bar jedan dan.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.