Spremi te se: Stiže nova 9D tehnologija koja stimuliše sva čula (video)

Izvor: Svet, 29.Apr.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremi te se: Stiže nova 9D tehnologija koja stimuliše sva čula (video)

Istraživački tim sa Univerziteta Saseks u Brajtonu trenutno radi na razvijanju sistema nazvanog 9D TV, pomoću kojeg bi emocije bile generisane putem dodira, mirisa i ukusa.
Kako se različite oblasti šake povezuju sa nastankom određenih emocija, naučnici planiraju da ih stimulišu jakim naletom vazduha. Zahvaljujući specijalnim ultrazvučnim zvučnicima koji proizvode brzi protok vazduha moguće je stimulisati određene tačke na koži i na taj način proizvesti osećanje sreće, tuge, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << uzbuđenja ili straha.
Naučni tim će zatim upotrebom sličnih tehnologija (poput elektronske stimulacije jezika ili ispuštanja određenih supstanci u vazduh) pokušati da stimuliše čulo ukusa i mirisa. Rezultat će biti 9D TV koja će kombinovati sliku, zvuk, dodir, miris i pet različitih ukusa.
Sponzor projekta je britanska elektronska kompanija Ultrahaptics.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Spremite se: Stiže nova 9D tehnologija koja stimuliše sva čula (video)

Izvor: Scandal.rs, 29.Apr.2015

Istraživački tim sa Univerziteta Saseks u Brajtonu trenutno radi na razvijanju sistema nazvanog 9D TV, pomoću kojeg bi emocije bile generisane putem dodira, mirisa i ukusa...Kako se različite oblasti šake povezuju sa nastankom određenih emocija, naučnici planiraju da ih stimulišu jakim naletom...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.