Slobodan Ćustić: Smeh je lek i preventiva, oraspoložiti drugog je misija

Izvor: Svet, 28.Jan.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Ćustić: Smeh je lek i preventiva, oraspoložiti drugog je misija

Beogradsko dramsko pozorište uskoro će proslaviti veliki jubilej: na dan kada je izvedana prva predstava tadašnjeg Gradskog pozorišta (“Mladost otaca”), 20. februara – teatar na Crvenom krstu proslaviće sedam decenija postojanja.
Vojislav Žanetić: Od dosadnih ljudi se branim ćutanjem
Osnovano daleke 1947. godine, u današnju zgradu uselilo se dve sezone kasnije, a zavesu je podiglo Nušićevo “Sumnjivo lice” u režiji Salka Repka. Tokom petnaestak godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << sa Beogradskom komedijom (sadašnjim Pozorištem na Terazijama) činilo je Savremeno pozorište, da bi se pod imenom Beogradsko dramsko pojavilo 1975. godine. Mada je u svojoj istoriji imalo i uspona i padova, za zlatni period smatra se sredina prošlog veka.
Stariji Beograđani još pamte kako je zbog Olivere Marković i predstave “Mačka na usijanom limenom krovu”, znao da stane i saobraćaj prema Crvenom krstu! Uz plejadu vrsnih glumaca, ovde su prvi put u ondašnjoj Jugoslaviji izvođena dela savremene američke i evropske dramaturgije. “Smrt trgovačkog putnika”, “Staklena menažerija”,” Majka Hrabrost”, “Pogled s mosta” i druge, ispunjavale su salu do poslednjeg mesta. Za proslavu na Krstu spremaju novu predstavu (“Pomorandže za zbogom”), ipak, razgovor o jubileju sa sadašnjim upravnikom Slobodanom Ćustićem počinje od premijernih dana kuće.
Na prvoj stranici vaše pozorišne istorije našlo se “Sumnjivo lice”?

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.