Slavski kolač tako jednostavan za pripremu! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 17.Apr.2024, 10:05

Slavski kolač tako jednostavan za pripremu! (RECEPT)

Dosta je recepata za pripremu ove vrste testa, a ovakvo možda još uvek niste probali. Ovo je slavski kolač tako jednostavan za pripremu da ga mogu spremiti i oni sa manje iskustva u kuhinji.

Testo za ovaj slavski kolač ne mora da raste tri puta, a testo se može koristiti i za kiflice ili bilo koje druge slane zanimacije. Evo šta će vam biti potrebno ako spremate slavski kolač:

500 g mekog brašna

100 ml ulja

250 ml toplog mleka (možete >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << koristiti i vodu)

1 kašičice šećera

2 kašičice soli

pola kesice praška za pecivo

Kesica suvog kvasca

2 jaja


Priprema slavskog kolača:

Kvasac sipajte u manju posudicu, dodajte kašičicu šećera i vrlo malo tople vode (ili mleka) tek da bude tečno. Ostavite da naraste.

U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so. Umutite jedno jaje sa uljem, dodajte mu nadošli kvasac i mleko ili vodu (zavisi šta ste odabrali ovog puta). Mešajte prvo varjačom, a onda mesite rukama ali ne predugačko. Testo treba da bude meko.

Pokrijte testo prozirnom folijom i ostavite 10 minuta. Nakon isteka vremena premesite još jednom i ostavite oko 40 minuta da raste. Premesite ga nakon isteka vremena i napravite lepu jufku.

U manji okrugli kalup za čiz kejk stavite papir na dno (odsecite krug veličine dna) lagano prebacite jufku testa, a zatim odsečite trake papira za pečenje i stavite oko slavskog kolača, tako da ga uokvire skroz i da papir zapravo napravi duboku posudu u kojoj će se kolač peći.

Na ovakav način kolač će ravnomerno rasti i neće pucati.

Ostavite kolač 15 minuta, a zatim ga premažite umućenim jajetom sa malo vode i poređajte ukrase.

Kolač se peče u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni i pokriven papirom za pečenje kako beli ukrasi ne bi izgoreli. Pred kraj pečenja, smanjite temperaturu na 100 i skinite papir da kolač dobije boju. Još topli kolač možete premazati puterom (bele ukrase preskočite)

Ako ukrase pravite od istog testa kao što je i kolač onda ga nema potrebe pokrivati, a bele ukrase napravite na ovaj NAČIN.

NAPOMENA: Ovo je mera za manji slavski kolač, a ako vi pravite veći, samo sve sastojke stavite duplo.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.