![Slavski kolač tako jednostavan za pripremu! (RECEPT)](https://static.vesti.rs/slike-4/Slavski-kolac-tako-jednostavan-za-pripremu-RECEPT.jpg)
Izvor: Svet plus, 17.Apr.2024, 10:05
Slavski kolač tako jednostavan za pripremu! (RECEPT)
Dosta je recepata za pripremu ove vrste testa, a ovakvo možda još uvek niste probali. Ovo je slavski kolač tako jednostavan za pripremu da ga mogu spremiti i oni sa manje iskustva u kuhinji.
Testo za ovaj slavski kolač ne mora da raste tri puta, a testo se može koristiti i za kiflice ili bilo koje druge slane zanimacije. Evo šta će vam biti potrebno ako spremate slavski kolač:
500 g mekog brašna
100 ml ulja
250 ml toplog mleka (možete >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << koristiti i vodu)
1 kašičice šećera
2 kašičice soli
pola kesice praška za pecivo
Kesica suvog kvasca
2 jaja
Priprema slavskog kolača:
Kvasac sipajte u manju posudicu, dodajte kašičicu šećera i vrlo malo tople vode (ili mleka) tek da bude tečno. Ostavite da naraste.
U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so. Umutite jedno jaje sa uljem, dodajte mu nadošli kvasac i mleko ili vodu (zavisi šta ste odabrali ovog puta). Mešajte prvo varjačom, a onda mesite rukama ali ne predugačko. Testo treba da bude meko.
Pokrijte testo prozirnom folijom i ostavite 10 minuta. Nakon isteka vremena premesite još jednom i ostavite oko 40 minuta da raste. Premesite ga nakon isteka vremena i napravite lepu jufku.
U manji okrugli kalup za čiz kejk stavite papir na dno (odsecite krug veličine dna) lagano prebacite jufku testa, a zatim odsečite trake papira za pečenje i stavite oko slavskog kolača, tako da ga uokvire skroz i da papir zapravo napravi duboku posudu u kojoj će se kolač peći.
Na ovakav način kolač će ravnomerno rasti i neće pucati.
Ostavite kolač 15 minuta, a zatim ga premažite umućenim jajetom sa malo vode i poređajte ukrase.
Kolač se peče u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni i pokriven papirom za pečenje kako beli ukrasi ne bi izgoreli. Pred kraj pečenja, smanjite temperaturu na 100 i skinite papir da kolač dobije boju. Još topli kolač možete premazati puterom (bele ukrase preskočite)
Ako ukrase pravite od istog testa kao što je i kolač onda ga nema potrebe pokrivati, a bele ukrase napravite na ovaj NAČIN.
NAPOMENA: Ovo je mera za manji slavski kolač, a ako vi pravite veći, samo sve sastojke stavite duplo.