Slavska torta: Čokoladna fruti! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 26.Okt.2019, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavska torta: Čokoladna fruti! (RECEPT)

Ova verzija čokoladne bombe, uz dodatak voća, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a kako se bliže slave možete je iskoristiti kao slavsku tortu. Vaši gosti će sigurno zatražiti još jedno parče i recept pride. Čokoladna fruti torta koju nećete samo jednom praviti.

Legenda govori da je čokolada bila omiljeno piće kralja Montezume, te ju je svakog dana pio u preteranoj količini. Naravno, antička astečka čokolada chocolatl (vrsta tople gorke čokolade na bazi kakaa u prahu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << vanilije i začina) transformirala se u proizvod koji danas svi znamo. U današnje vrijeme postoje brojne varijante i vrste čokolade, za sve ukuse i sve potrebe...

Za Čokoladnu fruti tortu vam je potrebno:

4 jajeta

80 g šećera

185 g maslaca

100 g čokolade

60 g brašna

1/2  praška za pecivo


I fil:

500 ml slatke pavlake

400 g crne čokolade

100 g bele čokolade


II fil:

300 ml slatke pavlake

300 g bele čokolade


I još treba:

100 ml čokoladnog mleka

1 manja gotova kora

čokoladne mrvice

marmelada od pomorandže ili kajsije

slatko od pomoradže

pomorandže

kandirane trešnje


Priprema:

Umutiti žumanca i šećer, pa dodajte omekšali maslac (sobne temperature). Čokoladu otopite i dodajte predhodnoj smesi i sve dobro umutite. Doajte i sjedinite brašno i prašak za pecivo. Na kraju izmiksajte belanca i iz tri puta lagano umešajte u smesu. Sipajte u okrugli pleh od 25-26 cm koji ste prethodno podmazali ili stavili papir za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 190 °C oko 20 minuta. Pečenu koru ostavite da se ohladi u kalupu pa je tek onda izvadite, stavite na tacnu tako da donja strana sada bude gore. Vratite obruč i stavite acetatnu foliju ako je imate. Čokoladnim mlekom poprskajte koru i ostavite da lepo upije dok pripremate prvi fil.

I fil: U odgovarajući sud izlomite čokoladu. Istopite na pari ili u mikrotalasnoj. Dodajte toplu, ne i vrelu, slatku pavlaku i mešajte da se sve lepo sjedini sa  čokoladom. Ostavite da fil počinje blago da se steže, nekih 20-25 minuta, ali vodite računa da i dalje čokolada bude tečna. Poravnajte i ostavite u frižider da se ohladi i stegne, nekih sat vremena.

Od gotove kore isecite krug manjeg prečnika, 16-17 cm. Premažite marmeladom od pomorandže ili kajsija i stavite ga u kalup sa premazanim delom prema dole.

II fil: U odgovarajući sud izlomite čokoladu. Istopite na pari ili u mikrotalasnoj. Dodajte toplu, ne i vrelu, slatku pavlaku i mešajte da se sve lepo sjedini sa  čokoladom. Odmah sipajte u kalup, pospite po želji čokoladnim mrvicama i prebacite u frižider da se ohladi i stegne, na još nekih sat vremena.

Uz ovu čokoladnu bombu savršeno se slažu pomoradže, pa ako imate, dekorišite slatkom od pomoradže, kao i svežim.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.