Slano pecivo: Gibančice sa sirom! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 16.Jan.2021, 11:53

Slano pecivo: Gibančice sa sirom! (RECEPT)

Slano pecivo "Gibančice sa sirom" recept koji je pomalo zaboravljen, a sećaju i ukusom i mirisom na naše bake kako opasane keceljama kraj šporeta na drva spremaju doručak ili užinu svojim najmilijima. Tradicija je ponikla u Banatu, al se ovakvo pecivo širom Vojvodine znalo zamesiti jednako fino!

Za testo:

25 g kvasca

1 kašika šećera

2dl vode ili mleka

2 kašike ulja

500 g brašna (pšenično mekoT-500) >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<

1 kašičica soli


Za premaz:

Malo ulja ili rastopljene masti

250 g sira

So po ukusu


Za prženje:

Ulje/mast

Priprema:

Testo:

Kvasac rastvorite u 1 dl mlake vode ili mleka sa kašikom šećera, pa ostavite da se aktivira.

Brašno pomešajte sa solju, pa dodajte nadošao kvasac, preostalo mleko/vodu i ulje, te umesite testo.

Pokriveno treba da odstoji na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.

Oblikovanje gibančica:

Prebacite nadošlo testo na pobrašnjenu radnu površinu, te ga oklagijom razvaljajte u pravougaonik debljine 1 cm.

Premažite prvo uljem, pa sirom i posolite u zavisnosti od toga koliko je sir slan.

NAPOMENA: Možete sir i izostaviti, biće lepo i tako klot.

Urolajte, a potom rolat dodatnim valjanjem pomoću obe šake malo izdužite.

Isecite ga poprečno na delove širine oko 5 cm.

Uzmite jedan komad, pa krajeve povucite ka sebi kao kad otvarate papirić od bombona, al ih prstima spajajte kako fil od sira ne bi iscureo.

Okrenite tako formiranu kuglu na jednu spojenu stranu, pa oklagijom rastanjite u krug prečnika desetak centimetara.

Na opisani način oblikujte i ostale komade rolata, pokrijte ih suvom kuhinjskom krpom i ostavite da kratko odmore.

Prženje:

Pržite ih nakon toga u zagrejanoj masnoći sa jedne, pa sa druge strane i vadite na kuhinjski ubrus da bi se višak masnoće ocedio.

Gibančice poslužite tople uz jogurt il kako već volite, a mogu se pojesti i ohlađene ako koja preostane. Prijatno!

Još recepata možete pogledati OVDE.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.