Šerbedžije oduševile Pulu

Izvor: Svet, 21.Jul.2010, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šerbedžije oduševile Pulu

Jedno od najvećih iznenađenja Pulskog festivala je autorski prvenac Danila Šerbedžije, sina legendarnog glumca Radeta Šerbedžije. Film "Sedamdeset i dva dana", po rečima Radeta koji glumi u ovom ostvarenju, nastavak je saradnje oca i sina. "Ovo nije prva saradnja između mog sina i mene. Dosta puta smo neke stvari radili zajedno. Radili smo i na nekim koncertima zajedno, radio je dokumentarni film, bio je i pomoćnik režije, što je isto kreativan posao. Tada me je zapravo iznenadio koliku energiju ima kad se radi", rekao je ponosni otac. Rade kaže da sa sinom ima drugarski odnos i da je autoritet nestao onog trenutka kada je Danilo odlučio da više ne navija za Partizan, omiljeni očev tim.

"Ja sam po inerciji iz detinjstva navijao za Partizan. I Danilo je po inerciji ispočetka navijao za Partizan, ali je jednom došao kući i rekao: 'Tata, ja ne bih više da navijam za Partizan'. Rekao sam mu: "Sine, nema problema, navijaj za Dinamo. U Zagrebu si rođen, normalno je da navijaš za Dinamo'. On je rekao: 'Ali, ne bih ja da navijam za Dinamo, nego za Hajduk jer je Šurjak najbolji'. Tada smo raščistili te stvari što se autoriteta tiče. Od njegove rane mladosti mi smo više drugari", rekao je veliki glumac. Na predstavljanju filma bila je i Mira Banjac, koja je rekla da ima toliko veliku tremu da bi najradije odmah otišla kući, pa da joj neko naknadno prepriča kako je prošla projekcija filma u Areni. "Neverovatno je da se jedan krug zatvorio. Ne mogu da verujem da je prošlo toliko vremena od moje tri 'Zlatne arene', poslednju sam dobila za film gospodina Bogdana Žilića", rekla je Mira, i dodala da joj ne smeta da igra babe: "Dobila sam scenario u kome su dve babe. Glumice se baš i ne otimaju da igraju babe, a meni to ne smeta. Iako sam prerasla babe, rekla sam: 'Danilo, ovo je sjajno, ali ja želim da glumim obe babe'. Na to je on rekao: 'Bogami, hajde da probamo da li je to moguće'." Mira je iznela uspomene sa snimanja filma. "Snimanje je proteklo čarobno. Zbog tih ljudi nikada neću zaboraviti ovaj film. Sve je odlično funkcionisalo u ovom traljavom vremenu kada se film tako teško porađa. Imala sam osećaj da sam u Holivudu, jer je sve teklo glatko", rekla je glumica.

Film je izazvao ogromno interesovanje hrvatske javnosti. Ostvarenje je okupilo pravu "ol stars" postavu u kojoj se, pored Radeta Šerbedžije i Mire Banjac nalaze i Nebojša Glogovac, Lucija Šerbedžija, Bogdan Diklić, Krešimir Mikić... Kritičari ovaj film već porede sa ostvarenjima velikog režisera Slobodana Šijana. Danilo Šerbedžija je otkrio kako je nastao njegov filmski prvenac: "Jedan Crnogorac je sa mnom služio još onu bivšu JNA. Kad ga je kapetan pitao sa kim živi, on mu je odgovorio: 'Sa ocem, stricem i rođakom'. 'Šta ti radi otac?', pitao ga je kapetan. 'Ništa, druže kapetane', odgovorio mu je ovaj. 'Šta ti radi stric?', novo pitanje a onda i odgovor: 'Ništa, druže kapetane', pa zatim i 'Šta ti radi rođak?' i 'Ništa, druže kapetane'. 'Pa od čega živite?', pitao ga je kapetan iznenađeno. 'Čuvamo babu da ne umre, jer prima penziju', odgovorio mu je vojnik. Ta priča mi je ostala u glavi. Naravno, pitao sam se šta bi bilo da baba umre. I eto, preselili smo priču u Liku i nastao je film", izjavio je Danilo.
Pročitaj na www.svet.rs

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.