Sedam mokumentaraca: Za strastvene ljubitelje (ne)ozbiljnog života!

Izvor: Svet plus, 26.Maj.2022, 10:59

Sedam mokumentaraca: Za strastvene ljubitelje (ne)ozbiljnog života!

Sedam sjajnih mokumentaraca za strastvene ljubitelje (ne)ozbiljnog života! Sve u njima podseća na dokumentarni film, a mogu da obuhvataju širok raspon tema – od običnih prevara, preko fenomena popularne kulture, do političkih ujdurmi.

Mokumentarci su filmovi i serije koji preteruju s klišeima, ismevaju stereotipe, dok pokušavaju da nas ubede da je jaz između fikcije i stvarnosti mnogo manji nego što mislimo. Sve u njima podseća na dokumentarni film, a mogu da obuhvataju >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << širok raspon tema – od običnih prevara, preko fenomena popularne kulture, do političkih ujdurmi.

Subjekti su izmišljeni, a priče se obično temelje na problemima koji potiču iz stvarnog života običnih građana, ali s preuveličavanjem. Improvizovana gluma je važan deo svakog mokumentarca, a glumci su često i reditelji, scenaristi, snimatelji. Često se snimaju u javnim prostorima, pa se ponekad dešava da učesnici u početku ne znaju da su deo komedije.

Dakle, mokumentarac je poput nekog dalekog, uvrnutog rođaka dokumentarnog filma. Glumci ruše barijeru koja obično stoji između gledaoca i onoga što se u filmu dešava, a tako što se okreću ka kameri i direktno se obraćaju.

Mnogi imaju komični ton, ali ne nužno – dobar primer su filmovi Paranormal Activity i The Blair Witch Project na koje je uticao stil na kojem se zasnivaju mokumetarci, ali s jednom bitnom razlikom – u njima ništa nije smešno.

Istorija žanra

Ovaj žanr ima daleko bogatiju istoriju nego što se misli, pa se filmski eksperti slažu da je prvi primer Land Without Bread Luisa Bunuela iz 1933. godine, mada mnogi tvrde da je poznati reditelj samo „besramno falsifikovao istoriju“.

Bunuel je kroz nadrealnu prizmu ponudio sliku siromaštva i bolesti. Špansko selo Las Hurdes je tu prikazano kao pakao na zemlji, a većina scena je pažljivo isplanirana, tako da nema reči o tome da se radi o pravom dokumentarnom filmu. Budući da scene nisu prijatne, u ovom ranom mokumentarcu nema ničeg komičnog, pa se razlikuje od onoga što savremenim gledaocima prvo padne na pamet kada se spomene ovaj žanr.

Zanimljivo je da je ovom žanru kumovala i jedna radio drama – projekat Orsona Wellesa. U pitanju je naučno-fantastična drama The War of the Worlds koja je prvi put emitovana uoči Noći veštica 1938. godine, te izazvala paniku kod lakovernog građanstva. Welles je dramu režirao i odglumio toliko dobro da su slušaoci u panici napuštali domove.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.