Sećanje na neponovljivog Majkla Džeksona: Šest godina od smrti kralja popa

Izvor: Svet, 26.Jun.2015, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na neponovljivog Majkla Džeksona: Šest godina od smrti kralja popa

Majkl Džekson koji je za života nosio titulu kralja popa, preminuo je pre šest godina nakon što je doživeo srčani zastoj u svom domu u Kaliforniji. Vest koja je munjevito obišla planetu tog 25. juna 2009. godine rastužila je njegovo brojne fanove, ali i poznate kolege.
Majkl Džozef Džekson je rođen 29. avgusta 1958. godine u siromašnoj radničkoj porodici u malom gradu u Indijani. Za života Džekson je ostavio traga u pop kulturi kao umetnik koji je pomerao granice u muzici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << plesu i muzičkoj produkciji.
Priča o siromašnom dečaku iz predgrađa Garija u Indijan koji je talentom zadivio svet i postao ikonom pop kulture 90-ih godina, počinje u njegovom rodnom gradu kada se 1965. godine pridružuje porodičnom bendu “Džekson 5″.
Tada se sedmogodišnji Majkl pridružio braći Džekiju, Titu, Džeremiju i Marlonu u bendu koji je osnovao njihov strogi otac i u kojem je vladala stroga disciplina.
Već naredne godine, bend je pobedio na lokalnom takmičenju talenata nakon čega su otišli na turneju po američkom srednjem zapadu.
U tom periodu, bend “Džekson 5″ snimio je nekoliko singlova od kojih je I’ll be there završio na prvom mestu Bilbordove top liste 1970. godine.
Već sledeće godine, porodica Džekson se seli na veliko imanje u Kaliforniju, a Majkl Džekson polako prerasta ulogu simpatičnog dečijeg izvođača i postaje ozbiljan idol tinejdžerima.
U period između 1972. do 1975. godine Majkl Džekson je snimio četiri albuma, a neke od pesama iz tog vremena poput Got to be there i Ben postigle su zavidan uspeh kod publike.
Tek album iz 1979. godine Off the Wall postiće značajniji uspeh, a na njemu su pored Džeksona muziku radili i velikani poput Stivija Vondera, Pola Makartnija i Kvinsija Džonsa.
Međutim, ono što će ga ozbiljno pozicionirati na muzičkoj sceni je album Thriller iz 1982. godine koji će postati najuspešniji muzički album svih vremena. Prodat je u više od 65 miliona kopija u celom svetu, dok je na Bilbordovoj listi bio u Top 10 čak 80 nedelja za redom.
Za ovaj album dobio je sedam Gremi nagrada i osam AMA nagrada, a Džekson je tada postao najmlađi laureate nagrade za životno delo. Ako je album Thriller bio dokaz da je Majkl Džekson bio neprikosnoven kao muzičar, odnosno pevač i tekstopisac, onda ga je nastup na 25 godišnjici izdavačke kuće Motown pozicionirao kao ozbiljnog performera.
Te 1983. godine, na oduševljenje ostatka sveta Majkl Džekson je prvi put demonstrirao moonwalk, plesne korake po kojima je postao prepoznatljiv.
“Postoje trenutci kada znate da gledate i slušate nešto veličanstveno, a ovo je jedan od tih trenutaka”, napisao je tada muzički recezent magazina Rolling Stone o Džeksonovom nastupu, dok je recezent The New York Times bio nešto koncizniji:
“U pop muzici imamo dve grupe izvođača. U jednoj je Majkl Džekson, a u drugoj su svi ostali”, napisao je tada.
Nakon toga, u profesonalnom životu Majkla Džeksona nisu postojali neostvarivi snovi.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Sećanje na neponovljivog Majkla Džeksona: Šest godina od smrti kralja popa

Izvor: Scandal.rs, 26.Jun.2015

Majkl Džekson koji je za života nosio titulu kralja popa, preminuo je pre šest godina nakon što je doživeo srčani zastoj u svom domu u Kaliforniji. Vest koja je munjevito obišla planetu tog 25. juna 2009. godine rastužila je njegovo brojne fanove, ali i poznate kolege...Majkl Džozef Džekson...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.