
Izvor: Svet plus, 01.Mar.2025, 12:55
Savršena posna torta bez mleka i jaja - kremasta i sočna!
Ako vam je potrebna svečana torta koja je potpuno posna, a da pritom bude sočna, bogatog ukusa i vizuelno atraktivna, ovaj recept je idealan izbor. Svaki sloj je pažljivo osmišljen kako bi se postigao savršen balans ukusa, a priprema je jednostavna i ne zahteva skupe sastojke.
Tražite savršenu posnu tortu bez mleka i jaja? Ova sočna i kremasta poslastica osvojiće vas na prvi zalogaj, a svako parče izgledaće besprekorno. Evo recepta!
Sastojci:Kore (za >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << dve kore, koje se seku na četiri dela):500 ml vode150 g šećera1 vanilin šećer4 kašike kakaa320 g brašna3 kašike ulja½ kesice praška za pecivo (1 kašičica)50 g mlevenih oraha50 g kokosa
Priprema kora:
Sve sastojke sjediniti i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Kalup dimenzija 25x25 cm ili okrugli prečnika 28 cm. Kada se kore ohlade, preseći ih kako bi se dobile ukupno četiri kore.
Preliv za kore:200 ml vode4–5 kašika marmelade ili džema po izboru (kajsija, šipak, jagoda, breskva...)1 štangla posne čokolade
Priprema preliva:
Sve sastojke rastopiti na tihoj vatri i dok je preliv još vreo, premazivati hladne kore.
Fil:1 l vode2 pudinga od vanile4 kašike brašna150 g šećera200 g posnog margarina50 g mlevene posne plazme100 g iseckane posne čokolade
Priprema fila:
U šerpu sipati šećer, puding, brašno i malo vode, pa sve dobro promešati. Dodati preostalu vodu i kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, a zatim dodati margarin sobne temperature i sve dobro umutiti. Na kraju umešati mlevenu plazmu i seckanu čokoladu.
Glazura (opciono):150 g posne čokolade3 kašike ulja
Priprema glazure:
Čokoladu i ulje rastopiti na tihoj vatri i preliti preko torte.
Finalna priprema i dekoracija:Redosled slaganja:
kora – preliv – fil
Ponoviti postupak dok se ne utroše svi sastojci. Tortu staviti u frižider da se stegne, a zatim je ukrasiti po želji – posuti orasima, kokosom ili šećerom u prahu.
Saveti:Tortu je najbolje napraviti dan ranije kako bi se lepo stegla.Možete je dekorisati rendanom čokoladom ili posnim šlagom.
Uživajte u ovoj preukusnoj posnoj torti!