Savršena posna torta bez mleka i jaja - kremasta i sočna!

Izvor: Svet plus, 01.Mar.2025, 12:55

Savršena posna torta bez mleka i jaja - kremasta i sočna!

Ako vam je potrebna svečana torta koja je potpuno posna, a da pritom bude sočna, bogatog ukusa i vizuelno atraktivna, ovaj recept je idealan izbor. Svaki sloj je pažljivo osmišljen kako bi se postigao savršen balans ukusa, a priprema je jednostavna i ne zahteva skupe sastojke.

Tražite savršenu posnu tortu bez mleka i jaja? Ova sočna i kremasta poslastica osvojiće vas na prvi zalogaj, a svako parče izgledaće besprekorno. Evo recepta!

Sastojci:Kore (za >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << dve kore, koje se seku na četiri dela):500 ml vode150 g šećera1 vanilin šećer4 kašike kakaa320 g brašna3 kašike ulja½ kesice praška za pecivo (1 kašičica)50 g mlevenih oraha50 g kokosa

Priprema kora:

Sve sastojke sjediniti i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Kalup dimenzija 25x25 cm ili okrugli prečnika 28 cm. Kada se kore ohlade, preseći ih kako bi se dobile ukupno četiri kore.

Preliv za kore:200 ml vode4–5 kašika marmelade ili džema po izboru (kajsija, šipak, jagoda, breskva...)1 štangla posne čokolade

Priprema preliva:

Sve sastojke rastopiti na tihoj vatri i dok je preliv još vreo, premazivati hladne kore.

Fil:1 l vode2 pudinga od vanile4 kašike brašna150 g šećera200 g posnog margarina50 g mlevene posne plazme100 g iseckane posne čokolade

Priprema fila:

U šerpu sipati šećer, puding, brašno i malo vode, pa sve dobro promešati. Dodati preostalu vodu i kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, a zatim dodati margarin sobne temperature i sve dobro umutiti. Na kraju umešati mlevenu plazmu i seckanu čokoladu.

Glazura (opciono):150 g posne čokolade3 kašike ulja

Priprema glazure:

Čokoladu i ulje rastopiti na tihoj vatri i preliti preko torte.

 Finalna priprema i dekoracija:Redosled slaganja:

kora – preliv – fil

Ponoviti postupak dok se ne utroše svi sastojci. Tortu staviti u frižider da se stegne, a zatim je ukrasiti po želji – posuti orasima, kokosom ili šećerom u prahu.

Saveti:Tortu je najbolje napraviti dan ranije kako bi se lepo stegla.Možete je dekorisati rendanom čokoladom ili posnim šlagom.

Uživajte u ovoj preukusnoj posnoj torti! 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.