Saputnica iz kola konačno progovorila o smrti Dražena Petrovića

Izvor: Svet, 25.Nov.2011, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saputnica iz kola konačno progovorila o smrti Dražena Petrovića

naslov: 
Saputnica iz kola konačno progovorila o smrti Dražena Petrovića



excerpt: 
Hilal Edebal (41) je tek nedavno shvatila da je nesreća u kojoj je ona izgubila pamćenje ista ona u kojoj je smtno stradao Dražen Petrović...


izvor: 
Novosti, trojka.rs


tekst clanka: 
Hilal Edebal (41) je tek nedavno shvatila da je nesreća u kojoj je ona izgubila pamćenje ista ona u kojoj je smtno stradao Dražen Petrović.
Ona je bila treći putnik u automobilu koji se 7. juna 1993. godine sudario sa kamionom. U toj nesreći Dražen Petrović je izgubio život, Hilal je u potpunosti izgubila pamćenje, a tadašnja Draženova devojka Klara, koja je upravljala vozilom, brzo se oporavila i nastavila manekensku i košarkašku karijeru. Hilal sada detalje o nesreći crpi iz policijskih izveštaja i medija i pita se zašto se sve to desilo. Njenu priču objavio je "New York Daily News". Tadašnja 23-godišnja košarkašica u usponu sada je nesrećna žena koja se teško nosi sa povredom mozga nastalom pre 18 godina.
" Zašto je Petrović, čovek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Nemačke za Zagreb baš automobilom, a ne avionom? Zašto sam ja morala baš tada da budem u Nemačkoj umesto u SAD-u, gde sam studirala i igrala košarku? Zašto sam ja morala da izgubim karijeru, a Dražen život, dok je vozačica mogla da nastavi svoju košarkašku i karijeru modela? Da je li Dražen prošao bolje od mene? Odnosno, da li bi za mene bilo bolje da nisam preživela?", sve su to pitanja koja ova Turkinja rođena u Nemačkoj svakodnevno sebi postavlja.
"Jednostavno, to je neverovatna nepravda. Sve je bilo savršeno u mom životu do tog dana i fatalne nesreće", rekla je Edebal, koja je bila treća putnica u crvenom Golfu koji se zabio u kamion na nemačkm autoputu pre 18 godina, odnosno druga Petrovićeva saputnica pored vozačice Klare Salanci, tadašnje devojke tada 28-godišnjeg hrvatskog košarkaša. Novinarski izveštaji su je tada pogrešno identifikovali, ali sada je jasno da je na zadnjem sedištu bila tada 23-godišnja košarkašica Univerziteta Nijagara, na kojem je ubrzo nakon nesreće izgubila pravo na stipendiju, pošto je osam nedelja provela u komi, sa slomljenim kostima ruke i kuka.
" Poslednjih 18 godina je bilo jako teško. Dražen je poginuo, i to je užasno, ali da je preživeo pitam se kakav bi život mogao da ima. Kada pogledate automobil, jasno vam je da ne bi mogao da nastavi karijeru". Edebal je mnogo vremena provela na terapijama, u potpunosti je izgubila pamćenje i zavisila je od svojih roditelja koji su morali svuda da je prate. Pre dve godine njeno zdravstveno stanje se malo poboljšalo, ali je sve to za nju još uvek frustrirajući i poražavajući proces.
" Lekari su mi rekli da će se moj mozak nakon šest do osam godina u potpunosti oporaviti, da će biti kao što je bio pre nesreće. Nažalost, nisam to dočekala. S vremenom sam odustala, zahvalna sam što sam preživela", priča Edebal koja je tokom rehabilitacija pokušala da izvrši samoubistvo skakanjem sa 17. sprata. Ona tvrdi da nije pokušala da se ubije.
"Nisam planirala da skočim i da se ubijem. Želela sam da se probudim iz sna. Mislila sam da ću, kad skočim, prestati da sanjam ovu moru" , tvrdi ona.
Tog kišnog predvečerja na autoputu kod Ingolstadta crveni golf kojim je upravljala Klara, današnja supruga direktora nemačke fudbalske reprezentacije Olivera Birofa, se zabio u kamion koji je izleteo sa suprotne trake.Edebal je putovala sa svojom prijateljicom pristavši da joj učini uslugu. Klara je želela društvo na autopoutu od Minhena do Frankfurta, gde su zajedno pokupile Petrovića na aerodromu. Tamo je hrvatska reprezentacija doputovala iz Poljske gde je igrala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo iste godine. Umesto da sa ostatkom ekipe uđe u avion za Zagreb, Petrović je, nošen čežnjom da vidi svoju devojku, krenuo na put automobilom. " Znala sam Dražena preko Klare. Čak sam i gledala neke njegove utakmice. Bio je vrlo drag čovek." Oko 17.20 sati crveni golf se punom brzinom zabio u kamion-cisternu. Iako je Klara pokušala skretanjem da izbegne neizbežno, Dražen, koji je nije bio vezan i koji je spavao, izleteo je kroz prednje staklo i glavom udario u cisternu poginuvši na licu mesta. Edebal, 188 centimetara visoka sportistkinja, udarila je glavom i telom o sedište.
U celom slučaju i dalje ostaje neispričana priča Klare, koja odbija svaki zahtev za razgovor na bolnu temu. Ona je nakon nesreće provela nedelju dana na intenzivnoj nezi. Jedini fizički trag nesreće je mali ožiljak iznad levog kapka. Ubrzo nakon nesreće ponovo je vozila bez problema, vratila se poslu fotomodela i košarkaškoj karijeri.
Edebal je rekla da je Klara bila izložena velikom emotivnom stresu nakon nesreće, uključujući i pretnje smrću Draženovih obožavaoca i dodala da ona snosi najveću krivicu za to što se dogodilo. Prema informacijama koje je dobila od policije, Klara je vozila prebrzo u trenutku nesreće, čak je, za razliku od drugih vozača, neposredno pre sudara ubrzavala.
" Naravno da nije nameravala da ubije Petrovića, ali definitivno je vozila prebrzo i upropastila mi život",  priča Edebal koja se u nekoliko navrata susrela sa Klarom nakon nesreće, ali o tome nisu nikada razgovarale. Ili se bar Edebal ne seća, jer ne može da se seća.
"Uistinu ne znam o čemu smo razgovarale. Ona je odjednom nestala iz mog života. Udala se. Nisam je videla odavno."
Dok Draženovo ime danas živi u legendi, Edebal živi sama u Istanbulu. Ne može da se reši zaborava koji je obavija. Koliko god da se trudi, ne uspeva da savlada svoje psihičke padove. Neprestano traži i dobija poslove kao prevodilac, ali brzo dobija otkaze.
"Sve zbog mozga. Otpuštaju me jer ne mogu da zapamtim sadržaj telefonskih razgovora, ni osobe sa kojima sam razgovarala. Zaboravljam i poruke koje treba da prenesem",  kaže žena koja ne odustaje i od nedavno radi u jednoj turističkoj agenciji u Istanbulu.
"Besna sam jer je ovo što mi se događa prokleto nepravedno. Nisam vozila automobil, a ovako patim. Bila sam košarkaška reprezentativka. Od tog posla sam mogla da živim. Petrović i ja bili smo bili previše mladi. Sve je moglo biti drukčije", zaključila je ova 41-godišnjakinja.
Autor teksta Stefan Bondi zaključio je da je tragična nesreća uništila mnogo obećavajućih prilika: karijeru i život mlade košarkašice direktno, a posredno i dva potencijalno velika košarkaška projekta: ekipe Nju Džersi Netsa i hrvatske reprezentacije.
 



slika_mala: 



Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemica saznala da je učestvovala u Draženovoj nesreći

Izvor: Sportski Žurnal, 25.Nov.2011

Tada 23–godišnja devojka, a sad žena koja je napunila 41 godinu, Hilal Edebal, tek je nedavno shvatila da je učestvovala u saobraćajnoj nesreći u kojoj je život izgubio Dražen Petrović.. Kako piše „Njujork Dejli Njuz“, Nemica turskog porekla koja je izgubila pamćenje nakon udesa, bila...

Nastavak na Sportski Žurnal...

BILA SA DRAŽENOM U AUTU SMRTI, SHVATILA POSLE 18 GODINA!

Izvor: Kurir, 25.Nov.2011

ZAGREB - Hilal Edebal tek nedavno je shvatila da je nesreća u kojoj je ona izgubila pamćenje ista ona u kojoj je stradao Dražen Petrović...Naime, Hilal Edebal, Turkinja rođena u Nemačkoj,  bila je treća putnica u automobilu u kojem je 1993. godine smrtno stradao Dražen Petrović...Ona je dobila...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.