Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 19:02

SUZE KOJE SVE VIŠE PEKU! Pola veka od legendarnog hita, evo kako je nastala pesma zbog koje se i dan danas plače

"A u mislima ona"...

Remek-delo je večno, taktovi rastužuju, a tekst boli...Tačnije, ovoga puta i peče, i to zbog tuđih suza! Prošlo je "okruglo" pola veka otkako je vanvremenska numera Ljubomira Đurovića "Još me peku suze tvoje" ugledala svetlost dana. Bilo je to ne samo rođenje hita, već i susret sa večnošću!

Hit koji se i dan danas peva sa knedlom u grlu, melodija budi vihor emocija, a zbog teksta navire vrtlog bolnih sećanja, koja na prve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << taktove ponovo oživljavaju.

Besmrtno ostvarenje koje upravo "duva 50 svećica" je još u samom praskozorju kupilo publiku, ali poput najukusnijih i najboljih vina, njegova vrednost raste iz godine u godinu.

Diskografija Ljubomira Đurovića Ljube sastoji se od 12 singlova sa 24 pesme i jedan kompilacijski Long plej. "Legat" čini 14 zavičajki i 10 "sentiša".

U svojoj kratkoj, ali bogatoj muzičkoj karijeri, koja je prekinuta preranom smrću, izdvaja se upravo ovaj evergrin.

Tekst je napisao čuveni Mlađa Nikolić koji se jednom prilikom i prisetio kako su iz njega poput gorkih suza "potekli" i stihovi ove kultne numere.

- Još me peku suze tvoje napisao sam na vodi, tokom mirne plovidbe Dunavom. Bio sam strojar unutrašnje plovidbe prve klase, što je u rangu kapetana. Iznad mene nebo, ispod mene voda, a u mislima ona. Čim je krenula prva suza, krenuli su i stihovi. Napisao sam je u jednom dahu, i tek posle nekoliko meseci odneo mom saradniku, kompozitoru Aci Stepiću. Stajala je i kod Ace, čekala pevača. Kad je Ljubo Đurović prešao iz PGP-a u Jugoton, Aca mu je ponudio tri pesme sa mojim tekstovima: "Nikada ti oprostiti neću", "Ranila si srce moje" i "Još me peku suze tvoje". Ljubo je tipovao na "Ranila si srce moje", ali vreme i narod izabraše ipak ovu - kaže Mladen Nikolić, tekstopisac legendarne pesme.

Tekst pesme:

Još se sećam onog tužnog dana, kad sam bio zadnji put sa tobom,

prolila si reku vrelih suza i otišla bez poslednje zbogom.

Još me peku suze tvoje što si lila one noći,

još se moje srce nada da ćeš meni opet doći.

Dok si išla niz ulicu pustu, oblak tuge nadamnom se svio,

htedoh reći ostani još malo, al' moj zov je jecaj ugušio.

Bez tebe su dani moji tužni, jer te volim sve više i više,

neka vreme uzalud prolazi, tvoj lik neće moći da izbriše.

- Ljubomir je zaslužio jedan ovakav hit. Moja najlepša pesma otišla je najboljem čoveku. Sećam se, kad se pojavila pesma "Još me peku suze tvoje", Ljubomiru se rodio sin Igor. Posetio sam ga u Zemun polju, ljuljao je sina u kolevci. Radovao se sinu, a pesmama nije ni stigao da se obraduje, razboleo se i otišao. Ljubomir nije bio svestan koliko je vredeo i šta je ostavio. Svesni su oni koji se usuđuju da presnimavaju to što je on pevao. To je jedini pevač o kome ne čuh nijednu ružnu reč - kaže Mlađa Nikolić.

Numera je toliko lepa, da su mnogi želeli da naprave svoju verziju iste, te je desetine pevača presnimilo.

- Za neke od njih nisam ni čuo, mnogi me nisu ni pitali za dozvolu. Kolege mi kažu - a što ih ne tužiš!? A ja kažem - neka se "Suze" pevaju! Ovoj pesmi nije mesto na sudu! - poručio je tada Aca Stepić, kompozitor pesme koja ove godine proslavlja jubilej - 50 godina od njenog objavljivanja.

Dugo je ovaj hit tinjao samo među najvećim boemima, onima koji su u ovoj tužnoj pesmi pronalazili utehu, a onda je svojom obradom ponovo oživeo Jovan Perišić.

Od tog trena, postala je standardan repertoar na svim veseljima, u kafanama, i mestima gde pesma leči tugu. Popularni radio voditelj je jednom prilikom najavljujući pesmu izgovorio "Ljubo plače, k'o Milanče", naznačivši koliko je emocija potrebno za izvedbu ove numere, i zato...samo najbolji mogu da je pevaju uživo! E tada je to umetnost!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.