SPF krema za sunčanje i greške koje pravimo sa njom.

Izvor: Svet plus, 26.Jun.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPF krema za sunčanje i greške koje pravimo sa njom.

Da li se krema za sunčanje može pokvariti i kako? Sledi nekoliko trikova uz pomoć kojih joj možete produžili rok trajanja i dobiti adekvatnu zaštitu naznačenu na ambalaži. 

Nekada smo svi mi bezobzirni sa kremama za sunčanje. I ja sam bila.

Do neke 26 godine koristila sam je samo na plaži što je danas nedopustivo. Zračenje se promenilo a i Sunce više "ne sija" svuda isto, zapravo stepen mogućnosti i vreme za koje ćete izgoreti se smanjilo. Ne gorite istom >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << brzinom u Egiptu i u Crnoj Gori ili Hrvatskoj na moru.

Stavljanje kreme na lice, grudi i ramena nikada nije ni bilo dovoljno. Namazala bih je ja tako olako i ostavila je na ležaljci, u kolima, na pesku... Koga briga gde je, njoj Sunce ionako ne može ništa, namenjena je zaštiti od istog, zar ne? Greška, velika greška.

Važno je gde i kako je čuvate. Ako to ne radimo na adekvatan način, izgubiće svu svoju efikasnost. I to obično shvatimo tek pošto izgorimo pa se pitamo "gde smo pogrešili, propisno smo se mazali".

Kako se čuva krema za sunčanje.

Osnovna pravila su da je držite dalje od:

*Direktne svetlosti

*Toplote

*Vlažnosti

Sve ove stvari zapravo slabe dejstvo kreme i na kraju one postaju potpuno beskorisne.

Gde još da je ne držite:

1. U kupatilu.

Nekada sam svu svoju kozmetiku držala u kupatilu jer mi je tako bilo zgodno, na dohvat ruke. To je tako loše po sve vaše serume, bočice, kremice, pa i za kremu za sunčanje.

Zamislite samo o svim tim toplim kupkama, isparenjima, grejanju... Sve to diže temperaturu, potom se hladi, pa opet... Sve te promene će izazvati i promene na vašoj kožmetici. Ona će poplesnaviti i biti neupotrebljiva. A zamislite još i da ne primetite odmah pa sve to nanesete na telo ili još gore na lice?

2. U kolima.

Zgodno je da bude tu pri ruci, u kaseti ili na zadnjem sedištu. Imate je uvek sa sobom gde god da krenete. Ostavite li auto negde na Suncu, to je kao da ste stavili kremu na ringlu da se prokrčka malo ili još bolje u rernu da se zapeče. Čak i ako nije na direktnom Suncu, pretvoriće se u rernu za kremu za sunčanje.

Nosite je uvek sa sobom ili rizikujete da vam kože reaguje na to što ste krčkanjem dobili ili pak, moraćete da je bacite.

3. U blizini prozora.

U sobi na radnom stolu, pored prozora. Tako "no, no". Mesto na kojem sam je držala je vrlo često bilo izloženo direktnim sunčevim zracima. U osnovi, to su bile neke od najtoplijih tačaka u kući.

Ovo nije toliko loše kao čuvanje kreme u automobilu jer temperatura neće nikad toliko porasti ali ipak... Ako želite da vaša krema radi svoj posao i traje duže, što dalje od direktnih sunčevih zraka.

Dakle, gde biste to trebali da je držite?

Negde gde je hladnije, tamno i suvo.

Ako vas brine to gde da je držite dok ste na plaži, evo i za to jednog predloga.

Danas mogu da se kupe razne ziper kesice u DMu ili bilo gde, koju možete da iskoristite baš za kremu za sunčanje kada ste na plaži. Stavite je u kesicu, zatvorite, u torbu, na dno torbe, zabašurite je ostalim SUVIM stvarima iz torbe, zatvorite je i ispod ležaljke koja NIJE na Suncu. Što više hlada, to bolje.

Za čuvanje kod kuće važi slična priča.

Danas u kući imam poseban orman (više kao poveći cipelarnik) u kojem odlažem kozmetiku koja čeka na isprobavanje (jedan deo ormara) i onu koju trenutno koristim (drugi deo). Ok, krtica sam, sve mi treba, daj mi svega da Bog da mi preselo ali uživam u tome.

Skupljam sa svih strana vrećice sa silikonskim gelom/kuglicama (znate one koje nadjete u kutiji za obuću) samo kako bi privukle svu vlagu koja eventualno može da se stvori u ormaru. Better save than sorry.

Vi kozmetiku možete odlagati i u fijoke ormara ili stola...

Zaboravite kupatilo i automobile, odmah.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.