Ruska, roze čorba koja se ne kuva! Akroška za letnji ručak! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 04.Jul.2020, 10:48

Ruska, roze čorba koja se ne kuva! Akroška za letnji ručak! (RECEPT)

Ruska, roze, hladna čorba koja se ne kuva! Akroška za letnji ručak! Olga Stojanović, po majci Ruskinja, rasla je u Astani sa bakom Olgom Mihajlovnom Polivjanovnom i za "Ruski travar" otkriva porodični recept za ovu letnju supu. Olga radi u Turističkoj organizaciji Srbije i u Rusiji promoviše našu zemlju.

- Recept je jednostavan i mogu da ga pripreme i neiskusne kuvarice - kaže Olga.

Nema kuvanja, pa može da se pripremi i na putovanju, u svim uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << i bilo gde. Akroška odlično osvežava i brzo se priprema. Ima prelepu roze boju koju joj daje cvekla. Oni koji ne vole ovo izuzetno zdravo korenasto povrće mogu da pripreme i supu "halodnik", koja se od "akroške" razlikuje i po tome što se dodaje seckana šunka, kobasica, pa i viršla, ko to voli.

Postoji mnogo recepata za hladnu letnju supu. U nekim delovima Rusije supu prave sa kvasom.  Kefir može da se zameni i ajranom, ali i nemasnim jogurtom.

- Osnova supe su kefir i mlado povrće, a oni koji je spremaju mogu da promene recept i dodaju namirnice koje oni vole - ističe Olga.

Neki dodaju šargarepu, a mnogi Rusi stavljaju i svež i kiseo krastavac. Krajem leta je teško naći mlade rotkvice, ali one nisu neophodan sastojak. Ko ne voli mirođiju može da je zameni peršunom.

Ova supa se ne pravi zimi, pre sve zato što je hladna, a i teško je pronaći sveže, mlade namirnice. Rusi zimi obično jedu boršč koji greje i okrepljuje.

AKROŠKA

1 krompir

1 jaje

1 cvekla

1 krastavac

veza mladog luka

veza rotkvica

veza mirođije

kefir


Krompir, jaje i cvekla se skuvaju. Krompir i jaje se iseckaju na kockice, a cvekla može i da se izrenda. Krastavac se isecka na kockice. Mladi luk i rotkvice se iseckaju na kolutiće. Sve se ubaci u duboku činiju, zalije kefirom da ogrezne i doda sitno seckana mirođija. Kada se promeša dodaju se so i biber prema ukusu.

 Slatki zalogaji! Testo kome ćete se uvek vraćati! (VIDEO RECEPT)

HALODNIK

1 krompir

1 jaje

1 kobasica, šunka ili viršla

veza mladog luka

veza rotkvica

veza mirođije ili peršuna

kefir ili kvas


Krompir i jaje se skuvaju i iseckaju na kockice, pa sipaju u duboku činiju. Šunka ili kobasica se iseckaju na kockice i dodaju u činiju. Rotkvice i mladi luk se iseckaju na kolutiće, kao i mirođija. Sve se prelije kefirom i dobro promeša, pa začini po želji.

CVEKOLJI

1 cvekla

1 jaje

1 krompir

1 šargarepa

1 krastavac

2 kisela krastavca

veza rotkvica

veza mladog luka

veza mirođije ili peršuna


Supa se priprema na isti način kao i ostale, sa tom razlikom što se dodaje kiseli krastavac koji daje još jednu note svežine. Šargarepa može da se skuva i doda, ali i da se izostavi.

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.