Roterdam dobija prve ulice od plastike

Izvor: Svet, 13.Jul.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roterdam dobija prve ulice od plastike

Recikliranje, ekološka proizvodnja i posebno očuvanje životne sredine eliminisanjem velikih količina plastičnog otpada trenutno su na vrhu liste prioriteta tehnoloških kompanija u svetu. Među njima je i holandska građevinska kompanija VolkerWessels, koja je predstavila tehnologiju za recikliranje plastičnih flaša kako bi se od njih napravili – putevi.
Materijal za pokrivanje puteva dobijen na taj način bolji je izdržljiviji od asfalta, zahteva manje održavanja i može >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << da izdrži veću temperaturu (od -40 do 80°C). Osim toga, omogućava i brže postavljanje puta, a  zbog profila tako napravljenih saobraćajnica vrlo je jednostavno polaganje instalacija ili cevovoda ispod površine. Plastika je, takođe, lakša od asfalta, može da se proizvede u fabrici i lako preveze do lokacije gde će biti ugrađena, a mogla bi bez obnavljanja da traje i tri puta duže.
Iako je projekat još u fazi koncepta, vlasti Roterdama nameravaju da njihov grad bude prvi u svetu koji ima plastične ekološke puteve.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Roterdam dobija prve ulice od plastike

Izvor: Scandal.rs, 13.Jul.2015

Materijal za pokrivanje puteva dobijen na taj način bolji je izdržljiviji od asfalta, zahteva manje održavanja i može da izdrži veću temperaturu (od -40 do 80°C). Osim toga, omogućava i brže postavljanje puta, a  zbog profila tako napravljenih saobraćajnica vrlo je jednostavno polaganje instalacija...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.