Redovno vežbanje štiti od karcinoma

Izvor: Svet plus, 21.Dec.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovno vežbanje štiti od karcinoma

Redovna telesna aktivnost, između umerene i jače, smanjuje rizik od 13 vrsta karcinoma, kaže američka studija objavljena u Journal of the American Medical Association, Internal Medicine.

Ocenjuje se da se 51 odsto odraslih u SAD-u i 31 odsto u svetu ne bavi telesnom aktivnošću u onoj meri koliko bi trebalo da ostanu dobrog zdravlja, kažu naučnici s Američkog nacionalnog instituta za rak, a rezultate su objavili u studiji “Radi se o hodanju, trčanju, plivanju ili vožnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << bicikla, umerenim ili jačim tempom, 150 minuta nedeljno”.

Već ranije bilo je utvrđeno da telesna aktivnost smanjuje opasnost od raka debelog creva, dojke i endometrija, ali za druge tipove raka rezultati nisu bili dovoljno jasni zbog premalog broja učesnika ispitivanja. Ovo je istraživanje sprovedeno na 1,44 miliona osoba između 19 i 98 godina u SAD-u i Evropi. Učesnici su praćeni prosečno 11 godina, tokom kojih je zabeleženo 187.000 novih slučajeva raka.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.