Recepti za posna hladna predjela! Ukusno i zdravo!

Izvor: Svet plus, 08.Nov.2019, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recepti za posna hladna predjela! Ukusno i zdravo!

Nisu svi ljubitelji posne hrane ali bliži se post i domaćice već razmišljaju o meniju, posebno ako je u pitanju slava. Ovaj tekst će vam možda olakšati posao i pomoći da se odlučite. Recepti za posna, hladna predjela! Ukusno i zdravo! Šta god da odaberete nećete pogrešiti.

Posna "Ruska salata"

Potrebno vam je:

1 kilogram mešavine za rusku salatu

5-7 kiselih krastavčića po ukusu

Soli po ukusu

Oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << 500 grama posnog majoneza

1 tunjevina


Način pripreme:

Da odmah napomenem, ukoliko imate domaće šargarepe, krompir i grašak, naravno, možete ih iskoristiti. Ipak, da biste sve to oljuštili, potom sačekali da se ohladi, pa iseckali, potrebno je dosta vremena.  Vi radite u skladu sa tim koliko vremena imate.

Dakle, pripremljeno povrće pomešajte u odgovarajućoj vanglici. Po želji dodajte seckane kisele krastavčiće, ako ih volite. Po ukusu dodajte soli, ali postepeno, ne preterujte. Uvek možete još da dodate, ali da oduzmete teško.

Na kraju ide majonez. Njega takođe dodajte postepeno pa odlučite kolika gustina vam je potrebna. Lepo sve izmešajte pa ostavite u frižideru da se dobro ohladi. Pred služenje dodajte tunjevinu koju ste ocedili od masnoće i sipajte u odgovarajuće posudice.

Posni slani rolat sa šampinjonima

Potrebno:


2 veća lista oblande,

manja glavica luka,

pola struka praziluka,

500 g šampinjona,

300 g posnog majoneza,

150 g biljnog kačkavalja,

100 g susama,

400 g ajvara,

ulje, so, biber.


Priprema:

Luk i praziluk iseckati i propržiti na vrelom ulju. Dodati seckane šampinjone i dinstati dok sva tečnost koju su šampinjoni pustili ne ispari, pa posoliti i pobiberiti. Susam peći u teflonskom tiganju da dobije zlatno-žutu boju, ohladiti i pomešati sa 200 g posnog majoneza, dodati 100 g struganog biljnog kačkavalja i energično promešati. Prvi list oblande premazati pripremljenom smesom, odozgo rasporediti dinstane šampinjone, pokriti drugim listom oblande, premazati ajvarom i urolati. Odozgo naneti ostatak posnog majoneza i posuti struganim biljnim kačkavaljem.

Posna španska pita

Potrebno:

200 g posnog biljnog sira,

1 šoljica ulja,

1 šoljica brašna,

1 šoljica kukuruznog brašna,

1 prašak za pecivo,

100 g crvene paprike,

100 g zelenih maslina,

1 šoljica kisele vode,

soli po ukusu.


Priprema:

Biljni sir narendati, crvenu papriku i masline iseckati na sitne kockice, sve ostale sastojke izmešati i izliti u tepsiju. Peći 20 min u zagrejanoj pećnici.

Krompir – pasulj salata

Potrebno:

400g skuvanog i ohlađenog krompira

255g oceđenog crvenog pasulja iz konzerve (420g)

70g crvenog luka

perca od 1 mladog crnog luka

4 čena belog luka

3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 kašika belog vinskog sirća

so i šareni crni biber po ukusu


Priprema:

Krompir iseckati pa ga staviti u posudu za salatu. Dodati pasulj, seckani crveni luk, seckana perca mladog luka i gnječeni beli luk. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati ulje i sirće, lagano promešati i pre služenja ostaviti da malo odstoji u frižideru.

Posna krem salata

Potrebno:

2 konzerve sardina u ulju od 125g

150g kuvane šargarepe

150g kuvanog graška

150g kuvanog kukuruza šećerca

40g praziluka

so i biber po ukusu

200g posnog majoneza


Priprema:

Sargarepu narendati na krupno rende, praziluk sitno naseckati, sardinu ocediti od ulja. U posudi za mešanje sjediniti sve potrebno za salatu, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati majonez i sve lepo sjediniti. Pre služenja ohladiti u frižideru.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.