Izvor: Svet plus, 02.Jun.2020, 21:18
Recept za starinsku poslasticu! Čembrlen torta topi se u ustima!
Recept za starinsku poslasticu od čokolade i lešnika! Čembrlen torta topi se u ustima! Savršena u svojoj jednostavnosti! Lešnik, orah, čokolada...
Potrebno:
6 belanca
150 g šećera
150 g mlevenih oraha
1 kašika prezli
Sastojci za fil:
12 žumanca
12 kašika šećera + 4 kašike
50 g čokolade za kuvanje
50 g vanilin šećera
400 ml mleka
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
4 pune kašike gustina
350 g maslaca ili margarina
Sastojci za grilijaš:
200 g lešnika
250 g šećera
Mleveno meso na najbolji način! Torta od mesa! (VIDEO)
Priprema:
Umutiti penasto belanca sa postepenim dodatkom šećera, pa umešati orahe i prezle. Masu sipati u pleh obloženom papirom za pečenje. Peći koru u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Tako pripremiti, umutiti i ispeći i drugu koru. Kore ostaviti da se ohlade, pa obe preseći uzduž na pola, kako bi se dobile četiri kore.
Za fil umutiti malo žumanca mikserom sa dodatkom šećera, vanilin šećera i gustina. Dodati vrlo malo hladnog mleka, a ostatak sa 4 kašike šećera staviti na vatru da provri, smanjiti temperaturu, dodati masu sa žumacima i skuvati fil uobičajeno. Skloniti ga sa vatre, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Fil pustiti da se skroz ohladi, pa ga sjediniti sa posebno umućenim maslacom ili margarinom.
Lešnike i šećer staviti u šerpicu, pa staviti na vatru i kuvati dok se šećer ne
otopi. Masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se skroz stegne i ohladi. Masu zatim istucati tučkom za meso.
Pripremljeni fil i grilijaš podeliti na četiri dela. Na tacnu staviti jednu koru, pa je premazati delom fila i posuti delom usitnjenog grilijaša. Preko staviti drugu koru i ponavljati postupak dok se sav materijal ne utroši. Pre sečenja, ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Prijatno!
Još recepata možete pogledati OVDE