Recept iz bakine kuhinje: Olivera torta!

Izvor: Svet plus, 03.Avg.2023, 09:23

Recept iz bakine kuhinje: Olivera torta!

Mnogi imaju stare sveske sa receptima koje su nasledili od svojih baka ili od majki, ovo je jedan takav recept i to pravo iz bakine kuhinje. U pitanju je Olivera torta!

Za Olivera tortu vam je potrebno:

KORE ( 3 )

15 belanaca

500 grama šećera

sok od jednog limuna


FIL:

15 žumanaca

15 kašika šećera

1 kafena kašika kafe ( još bolje je ako se stavi nes kafa)
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
250 grama maslaca ili margarina 


JOŠ:

kesica šlaga ( ili kako u originalu stoji, šam od belanaca)

Priprema Olivera torte:

Korice:

Umutiti šam od 15 belanaca, dodavati šećer postepeno i sok od 1 limuna. Sve to dugo mutiti, dok masa ne postane čvrsta.

Koru sušiti u velikom plehu od šporeta, obloženom papirom koji je podmazan zejtinom.

Temperatura 150 stepeni najviše do 40 minuta.

Gotovo preseći na tri jednaka dela.

Ako pak želite da "Olivera" torta bude okrugla, posebno pecite tri okrugle kore od po 5 jaja, a šećer podelite na tri dela.

Fil:

Umutiti 15 žumanaca sa 15 kašika šećera i dodati kašičicu nes kafe rastvorene u pola male šoljice vode  (ako stavljate običnu kafu neka bude kuvana). Ovako pripremljen krem stavite da se kuva na pari. Gotov krem ostavite da se prohladi.

Za to vreme penasto umutite margarin ili maslac pa dodati skoro ohlađenu kremu od žumanaca. Mutiti mikserom dok ne postane fil vazdušast. Filovati sve tri korice, ostaviti malo i za poslednju koricu pa sve ukrasiti šlagom ili po želji.

Prijatno!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.