Izvor: Scandal.rs, 03.Dec.2015, 19:30 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Punomasno mleko je, ipak, zdravo?!
Tvrdnje da je mleko koje sadrži manje masnoća bolje od punomasnog, pale su u vodu. Prema najnovijim naučnim saznanjima izbegavanje masnoća u mleku nije značajno popravilo stanje zdravlja stanovništva. Čak je dokazano da su oni koji su ostali dosledni prirodnom, neodmašćenom mleku imali manji rizik od nastanka srčanih oboljenja.
– Naučili smo tokom poslednje decenije da određene vrste hrane koje su bogate mastima mogu da budu veoma korisne – rekla je docent >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << dr Marša Oto, epidemiolog Univerziteta u Teksasu, vodeći autor velikih studija.
Naučnici sada pokušavaju da dokažu da li potrošnja tzv. zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima, zaista doprinosi nastanku bolesti srca?
Pročitajte i… 4 najbolje namirnice za ravan stomak
Pretpostavka da će izbegavanje zasićenih masti, samo po sebi, dovesti do toga da ljudi postanu zdraviji, zapravo nikada nije u potpunosti dokazana, a posle višedecenijskih istraživanja, stručnjaci su zaključili sledeće: izbacivanjem zasićenih masti iz ishrane, i zamenjivanjem ugljenim hidratima, kao što se često radi, verovatno se neće smanjiti rizik za nastanak srčanih bolesti. Ali, zamenjivanje zasićenih masti nezasićenim, koje se nalaze u ribi, orasima, biljnim uljima, možda će dati željeni ishod.
Upravo to su i najnovije preporuke smernica o ishrani.
– Ako ćemo dati preporuke javnosti o tome šta da jedu, treba da budemo veoma sigurni da su ispravne i da se time neće izazvati šteta – naglasio je dr Darijus Mozafarijan, kardiolog, epidemiolog i dekan Fridmanove škole ishrane na Tafts univerzitetu. – Još nema čvrstih dokaza da smanjenje zasićenih masti treba da bude prioritet.
Ostatak teksta pročitajte ovde: Punomasno mleko je, ipak, zdravo?!