Punjene lepinje, mekane i preukusne! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 03.Dec.2022, 12:27

Punjene lepinje, mekane i preukusne! (RECEPT)

Idealno rešenje tople večere, doručke ili jednostavno za popodnevno grickanje... Punjene lepinje, mekane i preukusne! Kiselo testo urolano sa margarinom i napunjeno suvim mesom i sirom. Mekane i sutradan, provereno.

Potrebno za punjene lepinje:

200 ml mleka

1 kašika šećera

25g svežeg ili 7 g suvog kvasca

200 ml vode

100 ml ulja

1 kašika soli

700 g brašna + malo da se premesi
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
100 g margarina


Nadev:

500 g sitnog sira

200 g tvrdog sira

100 g pečenice, pančete ili nečeg sličnog sušenog


Priprema:

U toplo mleko potopiti kvasac i šećer, promešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.

Margarin staviti u zamrzivač.

Odmeriti 700 g brašna i staviti u posudu za mešenje, dodati so i promešati.

Dodati vodu i 70 – 80 ml ulja, promešati, pa dodati aktiviran kvasac i nastaviti mešanje varjačom.

Mešati koliko je moguće, pa umesiti testo rukom.

Testo će biti još blago lepljivo, dodati prstohvat brašna i premesiti.

Preliti ostatkom ulja, premesiti i ostaviti pokriveno krpom, na toplom mestu sat vremena da testo naraste.

Napraviti nadev za to vreme. Pomešati sitni sir sa rendanim tvrdim sirom i iseckanim suvim mesom.

Nadošlo testo uz pomoć brašna razvući u pravougaonik pa narendati margarin i uviti u rolat.

Rolat malo rukama nabiti pa iseći na onoliko delova koliko lepinja želite da dobijete.

Uzeti svaki deo, pa okrenuti, polegnuti ga i rukom razvući/istiskati tako da vam je sredina nešto deblja, a krajevi tanki.

Na sredinu staviti punu kašiku nadeva pa podići ivice i spojiti na sredinu.

Krenuti lopticu pa izvrteti na stolu, kako bi se zatvorila i rukom malo istiskati.

Stavljati na brašnom posutu površinu ispred sebe.

Uraditi tako sa svim delovima testa.

Uzeti sad svaki deo testa pa oklagijom blago razvaljati u krug prečnika 15cm i slagati u pleh.

Umutiti žumance i jednu kašiku šećera pa premazati lepinje i na svaku staviti po malo preostalog nadeva.

Ostaviti da rastu 30 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Peći lepinje 20 – 25 minuta zavisno koliko pečeno volite.

Pečeno samo malo pokriti krpom da se prohladi pa može da se ručka.

Prijatno!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.