Prostituisali se, drogirali i krali, pa postali zvezde!

Izvor: Prva.rs, 21.Jan.2018, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prostituisali se, drogirali i krali, pa postali zvezde!

Nedavno objavljena knjiga "Last of the Giants: The True Story of Guns N' Roses" autora Mika Vola obradovaće milione fanova širom sveta. Autor je razloge planetarnog uspeha ovog benda potražio u detinjstvu i odrastanju članova "Gansa" i otkrio mnoge nepoznate detalje. 
Priča počinje sa Akslom Rouzom za kojeg autor tvrdi da je od samog početka imao viziju da postavi više standarde u muzici koju je stvarao. Postao je slavan opisujući u svojim pesmama dobro skrivenu i malo spominjanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sramotnu stranu života u Los Anđelesu, daleko od holivudskog glamura. 
Očuh zlostavljač
Njegov prvi revolt izazvao je njegov očuh sveštenik koji je pobesneo kad je čuo Aksla kako peva bezazlenu ljubavnu pesmicu "Mendi" Berija Manilova. Tvrdio je da je ta pesma otelotvorenje zla. Pisac tvrdi da je Rouz, koji se u to vreme zvao Vilijam Bejli, već u tinejdžerskim danima bio noćna mora policajcima jer je u svom rodnom gradu Lafajetu do 18. godine imao iza sebe 20 privođenja, a u pet slučajeva je proglašen krivim zbog neke nepodopštine. 
- U arhivi okružnog suda u Tipekanou ostalo je zabeleženo da je Rouz u periodu između 1980. i 1982. u zatvoru proveo ukupno 10 dana pod optužbom za tuču, maloletničku delinkvenciju, opijanje na javnom mestu, krađe i činjenja štete, piše Vol
Da bi se spasio od novog pritvora pobjegao je u Los Anđeles autostopom. Čitajući o njegovoj prošlosti, nije teško zaključiti šta bi moglo da nagna Rouza na takvu štetu.
Rođen je kao Vilijam Brus Rouz 6. februara 1962. od majke Šeron Lintner, sedamnaestogodišnje srednjoškolke i "nevaljalog" dečka iz Lafajeta Vilijama Rouza. Godinama kasnije, nakon što je prošao regresijsku terapiju kojom se kod pacijenata otvaraju sećanja na scene iz najranijeg detinjstva kojih nisu ni svesni, Aksl je rekao za svog biološkog oca:
- Nije mi se sviđao način na koji je postupao sa mnom pre mog rođenja, pa čim sam se rodio odmah sam poželeo da taj kreten umre.  
Otac nasilnik
Rouz je tvrdio da ga je otac seksualno zlostavljao, a autor knjige Vol napisao je da ga je čak možda i oteo od majke. 
- Sećam se igle. Sećam se pucanja. I sećam se da me taj muškarac seksualno zlostavljao. Video sam da se mojoj majci dogodilo nešto strašno kad mi je prišla, govori Rouz, opisujući sećanja koja su se javila tokom terapije. 
Slike oca nestale su nakon što je Rouz navršio dve godine jer mu se majka preudala za sveštenika Stivena Bejlija. Rouz je odrastao u uverenju da je Bejli njegov biološki otac jer mu je majka novom udajom dala i prezime novog supruga. Porodica je odlazila u crkvu najmanje tri puta nedeljno. Bejli je porodicu vodio svojom svetom retorikom i gvozdenom rukom:
- Kad je video pastorče da gleda reklamu u kojoj se pojavljuje žena u bikiniju, udario ga je u glavu, a televizija je uskoro izbačena iz njihovog doma, piše Vol.
Rouz je tako dobro izučio Bibliju da je počeo da drži propovedi u crkvi svog očuha. 
- Kasnije mu je ova veština itekako pomogla. Govoriti i nastupati pred masom bilo je slično njegovom kasnijem poslu - a to je sviranje i pevanje pred publikom, piše autor knjige. 
Aksl nikad nije imao podršku svog očuha. Seća se da ga je jednom bacio sa stolice na kojoj je sedio za klavirom i svirao "D'yer Mak'er" grupe Led Cepelin. To je i bio razlog da mladi Rouz konačno pobegne od kuće. 
Imamo pevača!
Džef Izbel bio je tinejdžer kad je počeo da udara bubnjeve, a Rouza je upoznao kad je krenuo u prvi srednje. Izbel je stajao u školskom hodniku:
- Prvo sam čuo kako je hrpa knjiga tresnula o pod, zatim i njega kako urla i u trku prolazi pored mene, a za njim juri gomila profesora. Pomislio sam: "odlično, ovaj tip je potpuno lud i bio bi izvrstan pevač." 
Kako se ispostavilo, Izbel je morao da nagovori prijatelja da zauzme poziciju iza mikrofona.
- Nije sve išlo glatko od početka, prisetio se Izbel, koji se 1981. preselio u Los Anđeles, promienio ime u Izi Stradlin i zamenio bubnjeve gitarom. 
Rouz će krenuti za Isbelom godinu kasnije.
- Ponekad bi samo došao i stajao kao da se stidi. Ili bi počeo da peva, a onda bi naglo izašao i otišao, pa ga ne bih video tri dana! Neke stvari zaista se ne menjaju.
Vaspitanje i odrastanje drugog zvezdanog gitariste nije mogao da bude mnogo drugačiji. 
Maloletnički seks
Saul Hadson rođen je u Engleskoj, a sa porodicom se preselio u Lorel Kanjon u LA kad je imao četiri godine. Sin umetnika i dizajnera odeće dobio je nadimak Sleš, a dodelio mu ga je glumac i porodični prijatelj Sejmur Kasel, stalna zvezda filmova Džona Kasavetesa. 
- Nadimak sam dobio jer sam uvek jurio okolo brzinom munje, rekao je Hadson.  
Kao dete, Hadson je bio okružen slavnim osobama.
Dejvid Gifen, poznati producent koji je od benda stvorio zvezde kad su potpisali za njegovu producentsku kuću, bio je jedan od Hadsonovih bejbisitera. Ipak, kasnije nije imao pojma da je potpisao ugovor sa bendom u kojem je svirao Hadson. Kad je Hadsonov otac dizajnirao album za Džoni Mičel, Mičel je uzela Hadsonove crteže i objavila ih kao ilustracije u svojoj knjizi poezije. Saulova majka dizajnirala je odjeću za Mičel, Ringa Stara, Dejvida Bouvija sa kojim je čak imala i kratku ali vrlo intenzivnu vezu, nakon što se razvela od Hadsonovog oca.  
Kao dete, Hadson je upoznao Dajanu Ros, Bila Kozbija, Stivija Vondera i Džona Lenona. Bilo da je zbog razvoda roditelja ili zbog toga što je od malena bio svedok razuzdanog holivudskog života, ili pak iz sasvim trećih razloga, Hadson se vrlo mlad odao prilično divljem životu. 
- U uzrastu od 12 godina, Saul je pio, pušio, pa čak imao i prva seksualna iskustva, piše Vol. Potpuno se zaludeo BMX biciklizmom, a imao je i fazu kada je intenzivno krao po prodavnicama koja se završila kad je ukrao nekoliko kaseta iz "Tauer Rekordsa".
Popers, trava, hašiš, kokain
Baš kao što su se pronašli Rouz i Izbell, tako se i Hadson još u srednjoj školi sprijateljio sa Stivenom Adlerom, koji će postati prvi bubnjar GnR.
- Dvojac je, kako je ispričao Saulu, postao nerazdvojan, piše Vol. 
Uskoro su počeli da se drogiraju jeftinijom varijantom popersa, a uskoro su prešli na pušenje trave i hašiša, lutajući holivudskim ulicama i pričajući o muzici, maštajući o pokretanju benda i zarađivanju velikog novca.
- Izlazili smo samo zato da bismo upoznali starije koke koje su nas vodile svojim kućama na Beverli Hilsu, priseća se Adler.
- Ponudile bi nas pićem, kokainom i dobro nas nahranile. Jedino što smo morali da uradimo zauzvrat bilo je da imamo seks sa njima. Ponekad bi nas pokupili i frajeri, pa bih, u zamenu za oralni seks, dobio nešto droge i 30-40 dolara. 
I na kraju je krenulo. Adler je imao kod kuće gitaru u koju se zaljubio Sleš, a ostalo spada u istoriju roka. 
- Dao sam mu gitaru, odneo ju je kući i za nedelju dana se vratio sa pesmama. Bio je rođen za gitaru, rekao je Adler. 
Dva para prijatelja uskoro su se upoznala sa mladim gitaristom Trejsijem Gansom koji će kasnije voditi hit band "LA Guns". Gansi su bili preteča budućih "Guns N' Roses" a  četiri buduća člana počela su zajedno da nastupaju, da dele drogu i devojke. 
Pank muzičar Majkl "Daf" Mekagan iz Sijetla, koji je već sa 20 godina bio veteran jer je dotad svirao sa više od 30 bendova, pridružio im se 1984. kad se preselio u Los Anđeles.
Zapravo, javio se na oglas u lokalnim novinama u kojem je pisalo da se zainteresovani jave Slešu. Tako se popunio mozaik muzičara koji su pokrenuli jedan od najvećih bendova u istoriji rokenrola, Njujork Post.

 
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.