Preminuo naš čuveni pevač Dragan Krkić

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 09:46

Preminuo naš čuveni pevač Dragan Krkić

Draganu su tokom karijere zamerali samo jednu stvar.

"S one strane Plive" je jedna od desetina pesama koje je svojom interpretacijom obesmrtio solista Radio Beograda Dragan Krkić (1942 - 2024). Imao je sve predispozicije za uspešnu karijeru radio soliste i samo jednu manu - mnogo je ličio na Cunetovo pevanje.

- Moja prirodna boja glasa neobično podseća na Cuneta. Nema nikakve sumnje da mi je to smetalao, i na radiju i u diskografiji. I najveći muzički znalci teško >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su nas razlikovali, iako nikad nisam imao želju da imitiram bilo koga - pričao je Dragan Krkić u radio izdanju Muzičke apoteke.

Imao je sve osobine radio pevača iz Carevčevog doba. Pevao je lako, dikcijski i intonativno na najvišem nivou, sa divnim ispevavanjem, tim prelepim vajanjem i milovanjem otvorenih vokala. Baš kao Cune!

- Ja sam ceo radni vek, 35 godina, proveo u "ŠIK Crvena Zastava" na duboko humanom i odgovornom poslu inženjera zaštite na radu. Radio sam u službi zaštite zdravlja mojih kolega, nijednog trenutka nisam zažalio što mi je diskografsko-estradna karijera ostala u drugom planu.

- S druge strane, itekako sam bio svestan koliko podsećam na Cuneta. Možda bih se preorijentisao na estradu, ali jedan je Cune.

Muzička karijera Dragana Krkića počela je sredinom 60-ih kada je posle svršene gimnazije u Kruševcu došao u Beograd na studije.

- Oktobra 1963. godine Radio Beograd je raspisao audiciju za svoje soliste. Prijavio sam se i prošao. Od 153 kandida prošli smo nas trojica - Nedeljko Bilkić, Nedžad Salković i ja.

- Usledile su dvomesečne intenzivne probe sa Carevčevom ekipom i komisijom (Miodrag Jašarević, Boki Milošević, Duško Radetić, Đorđe Karaklajić, Bora Ilić, Ljubinko Miljković), a onda je zakazano probno snimanje pesama "Znaš li draga onu šljivu ranku", "Gorom jezde kićeni svatovi", "Šta bi bila đuzel đula". Tako sam postao radio pevač.

Za fonoteku Radio Beograda snimio je dvadesetak trajnih snimaka. I danas se u emisijama Radio Beograda mogu čuti Krkićeve interpretacije pesama "Čaj goro lane moje", "Sinoć kad sam poš'o u lov na jelene", "Oj, devojko Smederevko", "Oj, Jelena, kćeri moja jedna", "S one strane Plive", "Ja prošetah kraj Morave", "Kad ja imam konja vrana", "Hvalila se lepe Mare majka", "Bosno moja", "Kolika je šeher Banjaluka", "Kad ja pođoh gorom Romanijom", "Pod bregom se jela razgranala".

Diskografska karijera Dragana Krkića trajala je od 1963. do 1973. godine. Snimio je jedanaest singl ploča (osam samostalnih, dve duetske i jednu koktel ploču sa festivala "Sokobanja 68") sa ansamblima Žarka Milanovića, Žileta Jovanovića, Milovama Manojlovića, Branimira Đokića, Danila Miškovića.

- Imao sam čast da 1968. godine nastupim na jedinstvenom festivalu "Prva harmonika i Prva pesma Jugoslavije u Sokobanji". Na festivalu su dominirali solisti Radio Beograda (Aca Trandafilović, Milan Babić, Anica Jocić), a Bora Spužić Kvaka se pojavio kao debitant, pravo iz kafane.

- Prisustvovao sam rađanju jedne velike zvezde. Naime, stručni žiri je nekako rutinski dodelio prvu nagradu Anici Jocić za pesmu "Sokobanjka". Bio je to signal za neviđeno nezadovoljstvo publike - desetak hiljada posetilaca skočilo je na noge, poletele su stolice i flaše, usledili su zvižduci, pravi krš i lom. Da bi se smirile strasti, žiri je Kvaki dodelio nagradu publike za Bucinu pesmu "Ako draga sretneš majku moju". Tada sam shvatio da je za pevača najvažnije da ne liči ni na koga.

1966. godine učestvovao je i na Prvoj muzičkoj Balkanijadi narodne muzike u Bugarskoj u ekipi sa Nedeljkom Bilkićem, Duetom Milošević-Aleksić, Ljubivojem Vidosavljevićem, Srbom Ivanovićem i ansamblom Mikana Obradovića.

Živeo je u rodnom Ćićevcu od zaslužene penzije i lepih uspomena. U svom porodičnom gnezdu gajio je neke nove tiće koji ne liče na Cuneta. Preminuo je 8. marta 2024. godine.

Srbija Danas/Telegraf Goran Milošević/prenela N.P.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.