Preminuo Nil Armstrong

Izvor: Poznati.info, 26.Avg.2012, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Nil Armstrong

Prvi čovek koji je stupio na Mesec Nil Armstrong preminuo u 82. godini.

Prvi čovek koji je kročio na Mesec, legendarni američki astronaut Nil Armstrong, preminuo je u 83. godini zbog komplikacija posle operacije na srcu koja je urađena pre tri nedelje, javili su američki mediji.

Početkom avgusta Armstrong je dopremljen u bolnicu u Ohaju radi kardiološkog pregleda i nakon što su ustanovljeni nezadovoljavajući rezultati, podvrgnut je operaciji ugrađivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << “baj pasa”.

Dva dana pre operacije, 5. avgusta, Armstrong je proslavio 82. rođendan.

Jula 1969. godine Armstrong je bio na čelu posade kosmičkog broda “Apolo 11″, čiji je glavni zadatak bio prvo iskrcavanje na Mesec. On je 20. jula bio prvi čovek koji je stupio na površinu jedinog prirodnog satelita Zemlje.

U istoriju je ušla rečenica koju je tom prilikom izgovorio da je to “mali korak za čoveka, ali džinovski skok za čitavo čovečanstvo”.

Armstrong i Edvin Oldrin proveli su na Mesecu dva i po sata.

Ubrzo potom je napustio NASA i postao profesor na Univerzitetu u Sinsinatiju, gde je živeo sa suprugom Kerol, navodi Rojters.

Za taj let Armstrong je bio nagrađen medaljom za izuzetne zasluge NASA, a dobio je i predsedničku medalju Slobode i Zlatnu medalju Kongresa – dve najviše nacionalne nagrade u SAD.

(Tanjug)

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.