Potaž od pečenog batata! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 30.Mar.2020, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potaž od pečenog batata! (RECEPT)

Potaž od pečenog batata može da bude i potaž od pečenog karfiola, bundeve ili šargarepe. Savršen je jer možete koristiti razno povrće...

Potrebno:

500 g batata

2 glavice šalot luka

2 čena belog luka

2 kašike balzamiko sirćeta

1 kašičica soli

½ kašičice

½ kašičice

¼ kašičice mlevenog bibera

4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja

20 >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << g  putera

80-100 ml  pavlake za kuvanje


Za serviranje:

80 g  seckane slanine

Seckani pistaći ili slani bademi

Matovilac ili drugi zeleniš po želji

Gusti balzamiko sos


 Fantastične lepinje sa sremušem i mladim crnim lukom! (RECEPT)

Priprema:

Za početak, rernu uključite na 210 stepeni. Batat oljuštite pa isecite na kockice i stavite u posudu za pečenje. Dodajte dva čena belog luka i šalot isečen na trakice. Dodajte ostale sastojke i sve dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede. Pecite nepokriveno u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Batat će biti i ranije gotov ali ako je bolje zapečen daće bogatiji ukus kojem ovde težimo.

Izvadite jedan mali deo pečeng batata i šalot luka da imate za serviranje, a ostatak stavite u šerpicu u koju ste stavili komadić putera i zagrejali na srednjoj jačini. Propržite kratko a onda nalijte litar i po vode.

Pustite da provri, a onda smanjite jačinu vatre, poklopite i kuvajte 15-ak minuta. Za to vreme u posudu u kojoj se pekao batat, stavite slaninu i pecite u rerni 10-ak minuta, da porumeni. Izvadite na ubrus da se ocedi višak tečnosti.

Nakon toga štapnim mikserom izblendajte kuvani batat da dobijete gusti svilenkasti potaž. Po potrebi dodajte i tople vode, da podesite gustinu. A zatim dodajte neutralnu pavlaku pa miksajte još dok se ne sjedini. Servirajte sa pečenom slaninom, komadićima pečenog batata i šalot luka.

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.