Posna torta sa čokoladom i kikirikijem! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 17.Apr.2021, 10:21

Posna torta sa čokoladom i kikirikijem! (RECEPT)

Ovo je jedna zaista fantastična, posna torta sa čokoladom i kikirikijem! Pa ako želite da se zasladite u dane posta, ovo je savršen recept!

Potrebno za jednu koru:

250 g brašna

3 kašike griza

10 kašika šećera

1 prašak za pecivo

1 dl ulja

2,5 dl kisele vode

1/2 kašičice ruma (po vašoj želji)


Morate ispeći još jednu ovakvu koru.

Natapanje kora:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
sok od 1 pomorandže

Fil:

10 kašika griza

5 kašika pudinga od vanile

1 l vode obične

300 g šećera

1 vanilin šećer

200 g čokolade posne

250 g margarina

250 g kikirikija prepečenog mlevenog


Ukrašavanje:

100 g čokolade posne

30 g margarina

3 kašike šećera

3-4 kašike vode obične

70-80 g kikirikija prepečenog mlevenog.


  Bademi u šećeru! Poslastica koja mnoge vraća u detinjstvo! (RECEPT)

Priprema:

Izmešati suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, griz i šećer, pa dodati ulje, kiselu vodu i rum, ukoliko volite, a može i bez njega) i sve sjediniti.

Izručiti u uljem podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta na 180 C.

Ispeći još jednu ovakvu koru (ili još dve – fila ima dovoljno za tri kore).

U 2 dl vode razmutiti na suvo pomešan griz i puding, a 8 dl vode skuvati sa šećerom i vanilin šećerom u posudi sa duplim dnom. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu nalivati razmućenu masu u vrelu vodu, neprestano mešajući.

Vratiti na toplu plotnu i kuvati fil oko 10 minuta, da se griz skuva. U topao fil dodati, izlomljenu čokoladu i još malo prokuvati, da se sve sjedini. Ostaviti da se fil hladi, povremeno mešajući, da se po površini ne hvata korica.

Umutiti penasto margarin i dodavati ohladjen fil i mleveni prepečeni kikiriki, pa sve izjednačiti.

Nafilovati kore, koje pre filovanja, natopiti sa po 1/2 iscedjenog soka od pomorandže. Filom premazati i tortu okolo.

Skuvati glazuru od čokolade, margarina, šećera i vode na tihoj vatri, mešajući.

Ako niste sigurni da je masa dovoljno ukrčkana, pustite da se ohladi. Ako je retka, kuvati još mako, a ako je pregusta, pa neće moći da se prelije, dodati još malo vode i zrnce margarina, pa ponovo prokuvati.

Toplu, a ne vrelu glazuru preliti preko torte.

Po glazuri, dok se još ne stegne, da ne bi spadao, posuti mleven prepečen kikiriki ili je jednostavno ukrasite po svojoj želji.

Prijatno!

Još recepata možete pogledati OVDE.

Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.